Decemberdraai 2021, een toelichting op onze groep fokstieren met ronde code’s.
De Veecom stieren zijn op basis van de cijfers al jaren de mindere t.o.v. bijvoorbeeld de meestgebruikte stieren in Nederland. Toch blijkt zeker in aanhoudingscijfers dat de Veecom stieren naarmate de lactaties vorderen een stijgende lijn vertonen, dit in tegenstelling tot veel stieren die top waren op basis van de vaarzen indexen.
Onderaan dit artikel vindt u een tabel met daarin de aanhoudingscijfers van de Veecom stieren t.o.v. het landelijk gemiddelde.
Disclosure; Maik x Ramos x Shottle aAa 516432
Disclosure is zo langzamerhand niet alleen een vaste waarde in ons programma, maar ook een fenomeen in gezondheidskenmerken en laatrijpheid. Disclosure is het tegenovergestelde van wat we in de hedendaagse fokkerij vaak zien. De Disclosure vaarzen worden onder het gemiddelde ingeschreven voor exterieur. Dit zou betekenen dat ze ook niet oud worden. Het tegendeel is waar.
Disclosure dochters blijken zeer duurzaam en gezond, mede door zijn fokwaarde vruchtbaarheid 110 en celgetal 110. De Disclosures zijn echter stayers. Na 48 maanden is er nog 57% aanwezig op de bedrijven. Bij het gemiddelde van Nederland is dit maar 39%.
Disclosure is een super pinkenstier en is ook gesekst beschikbaar.
Allegro; Big Spell x Prince x Triple Threat aAa 516342
Zoals eerder benoemd, Allegro start door zijn weliswaar unieke maar ‘oude’ afstamming met een achterstand. Inmiddels zijn de eerste dochters 2e kalfs, daarbij laat Allegro een mooie sprong zien in melk van -250 naar +250 in de 2e lijst. De Allegro’s kenmerken zich door hun super celgetal 108, veel voorhand met voldoende conditie, brede kruizen(112), daardoor lange vooruiers die gemakkelijk wegmelken met wat langere spenen dan gemiddeld. Daarbij stijgt de levensduur ook verder door naar +378.
Zoekt u een ronde pinkenstier met verfrissend bloed, gebruik FaWi Allegro.
Raglan; Maik x Stadel x Celsius aAa 561432
De roodfactor stier uit de Topspeed lijn. Waarbij we eerst nog wat twijfels hadden over het celgetal als vaars, is ons geduld beloond. De eerste 4e kalfs dochters staan op +740 kg melk met daarbij 108 conditie score en 102 celgetal. Daarnaast ook weer +365 LVD. Ook in aanhoudingscijfers laat hij dit beeld zien na 36 maanden is er nog 65% aan de melk, dit is 10% hoger dan het gemiddelde in Nederland. De 3e kalfs Raglan dochters zijn beste koeien die met behoud van conditie gemakkelijk veel produceren.
Berico; D-Mason x Goldwyn x Titanic aAa 615243
Berico dochters gaan steeds meer produceren van 1e naar 2e en 3e lactatie. Berico moet deze draai iets toegeven op NVI. De klauwgezondheid is 96 en benen 98, dit zijn niet zijn sterkste punten. Ondanks dat zakt zijn levensduur niet. Met +344 LVD dagen en +885 liter melk is Berico nog steeds een belangrijke stier. We zien toch veel beste 3e en 4e kalfs dochters aan de melk.
Caruso; Malki x Ramos x Laudan aAa 156324
Deze levensduur topper komt het het FaWi project. De Malki zoon uit de wel bekende familie van o.a. de Duitse Leko. De eiwit specialist, laatrijpheid 106, celgetal 104, super benen met een klauwgezondheid van 109 en maar liefst +733 LVD dagen. Helaas is Caruso overleden en nog beperkt beschikbaar. Ook de Caruso dochters zijn beter in de 3e lacattie van in de 1e .
Samengevat:
Veecom stieren zijn over het algemeen beter in de latere lacataties. Dat is logisch omdat we sterk selecteren op laatrijpheid.
De tabel met de aanhoudingscijfers: