Home | Wie zijn wij | Onze werkwijze | Wat is aAa | Outcross en fitness | De 4-minuten koe | Ervaringen van klanten

Nieuws

VEECOM PRESENTEERT: DUMOULIN


 

10.000 KG VET EN EIWIT VOOR KOOSJE 170

Koosje 170 met de familie Zandstra
Koosje170 met de familie Zandstra

Koosje 170 van familie Zandstra uit Ruinerwold is onlangs de 10.000 kg vet en eiwit grens gepasseerd. Hiervoor is ze op 24 december jl. gehuldigd.

Niet alleen de koe, maar ook haar eigenaren hebben hier zeker hun bijdrage aan geleverd. Martijn Zandstra gebruikt sinds jaar en dag zoveel mogelijk bewezen stieren, en die worden sinds 2001 op basis van aAa ingezet. Zo heeft hij indertijd ook Ford gebruikt, en die vormde een passende combinatie met een jonge Progetto-dochter, hetgeen Koosje 170 heeft opgeleverd.

Veecom wil familie Zandstra van harte feliciteren met dit mooie resultaat.

 

 BERICO VERBETERT

Berico dochter
Berico dochter

Met Berico hebben we een bijzondere stier in ons pakket. Eén van zijn pluspunten is z’n stamboom, die met Mason x Goldwyn x Titanic x Ford x Schering uniek is.

Met name het feit dat hij als vader de Deense topstier D-Mason heeft, maakt hem aantrekkelijk; van D-Mason zijn wereldwijd namelijk nauwelijks zonen ingezet. Daarnaast is de combinatie van heel veel melk met daarbij een prima conditiescore (106) eveneens bijzonder te noemen.

Van Berico zagen we dit voorjaar in Italië een prima groep zeer melkrijke dochters die goed in conditie waren. Middelgrote kwaliteitsvaarzen met goed gevormde,
ruime kruizen. De kwalitatief goede benen worden goed gebruikt.

De goed opgehangen vierkante kwaliteitsuiers zijn uitermate geschikt voor robotmelkingen. Berico is een stier van het hoogste niveau, die daarbij een schaarse aAa-code (615) heeft; een combinatie die wereldwijd nauwelijks voorkomt. Deze solide allrounder biedt ruime gebruiksmogelijkheden, en verdient dan ook volop kansen.TOELICHTING OP DE DECEMBERDRAAI 2017

De december draai heeft voor fraaie surprises gezorgd.

PRINCE Wat betreft de stieren met dochters in Nederland valt Prince wederom op.
Prince stijgt opnieuw in levensduurdagen en bereikt zijn hoogste niveau ooit met 894 LVD.
Prince blijft ons keer op keer verrassen. Om dit feit te vieren hebben we samen met Intermizoo besloten tot een tijdelijke actie: prijs per dosis € 22,50 Actie 50 + 15 = € 17,30

Profiteer volop nu het nog kan, deze stier is een uniek fenomeen.

Mars Chapeau, Mogul x Big Time, aAa 234, uit de Froukjes van Tjerk van Essen, lijkt zeer compleet. Melk, beste gehalten, hoog exterieur en goede gezondheidskenmerken maken Chapeau tot de nr.1 van Italië.
Ook Irureta, Observer x Super, lijkt zeer allround, nog meer melk dan Chapeau en goede gehalten.
In het voorjaar gaan we de dochters van Chapeau en Irureta bekijken.

Een groot aantal vaste waarden zoals Zamagni, Mufasa, Mulligan, Bagolino en Ludico hebben hun fokwaarden keurig op peil gehouden.

Scolari, Jeeves x Goldwyn, aAa 132, stijgt opnieuw en heeft met Clearest (Scolari x Al) zelfs al een zoon in de top van de lijst.

Secretariat, Uno x Baxter, aAa 324,  blijft de hoogste exterieurstier van Italië en met de afstamming Uno x Baxter en de perfecte lineaire balk en de vlotte melkbaarheid is Secretariat zeer gewild.

Eject, Million x Titanic, aAa 315, was al hoog in melk, maar stijgt opnieuw, nu naar ruim 1500 kg melk met A2A2 en BB kappa caseïne, zeer interessant.

Sensationeel is de stijging van Berico, D-Mason x Goldwyn, aAa 615. Deze D-Mason zoon met de zeldzame aAa code 615 stijgt naar maar liefst 1463 kg melk en stijgt voor benen naar 2.12. De celgetal fokwaarde stijgt naar 112.De verwachting is dat er internationaal een grotere vraag naar sperma van Berico zal ontstaan.

De Prince zonen Milito Prince x O-Man aAa 432  en Savoia, Prince x Ford, aAa 342, zijn beide stabiel in de fokwaarden.
Oelhorst Aluminium, Prince x Active, aAa 342, ooit door Veecom aangekocht voor Italië heeft zich ontwikkeld tot de beste Prince zoon. Plus in melk, beste gehalten en vooral goede gezondheids- en levensduurkenmerken brengen Aluminium ondanks het feit dat hij klein fokt tot een hoge klassering in de ranglijst.

Armazen, Sudan x O-Man, aAa 135, pinkenstier en nieuw sinds de vorige stierenkaart blijft stabiel en deze vet en eiwit topper met A2/A2 en BB kappa caseïne is een aanwinst.

 

GENOMIC STIEREN DECEMBER 2017

Eén van de meest interessante genomic stieren is denken wij GGA Gordon, Battlecry x Embassy  aAa 243. Een interessante afstamming en gestegen naar 343NVI.  Ook de melk stijgt van 1231 kg naar 1348 kg melk, 0.01% vet en -0.04% eiwit, A2A2 en met daarbij een zeer compleet exterieur, niet alleen qua niveau maar ook wat betreft de lineaire balk, waarbij de speenlengte voor velen positief is. Met een levensduur van 850 en 109 celgetal en 105 vruchtbaarheid, interessant voor iedere stierenkaart.

Honey Trap, Abbott x Balisto, heeft hoge gehaltes, BB kappa caseïne, hoog exterieur met daarbij superieure benen en geweldige secundaire kenmerken. Wij denken dat Honey Trap voor Nederland uitermate passend is.

Geronimo, Supershot x Agency, aAa 531, hebben we al eens eerder onder uw aandacht gebracht. Deze stier blijft hoog over een lange periode en heeft een aAa code 531 waarmee u balans en breedte in de koeien kunt herstellen. Geronimo is met 908 LVD uitzonderlijk hoog.

Ook Enterprise, 304 NVI is met Penmanship x Balisto, aAa 324 en BB kappa caseïne een stier die blijvend hoog scoort. Naast 1058 kg melk ook omgerekend positief in gehalten en een goed exterieur en uitstekende levensduur, uiergezondheid en dochtervruchtbaarheid. Ook de goede kruisligging en goede speenplaatsing en lengte zijn praktische pluspunten.

Op het gebied van de genomic stieren hebben we naast de enorm populaire en u allen veel bekende Sound System nog een aantal opvallende stieren geselecteerd.
Sound System, Silver x Supersire, aAa 234 blijft onveranderd de nr. 1 in Italië op GPFT basis en ook na deze draai één van de meest interessante genomic stieren. Sound System is kappa caseïne BE.

 

NVI

Ext.

LVD

Melk

Vet%

Eiwit%

 

 

 

 

 

 

 

Gordon

343

108

850

1348

+0.01

-0.04

Honey Trap

324

112

814

278

+0.18

+0.19

Geronimo

313

107

908

1204

-0.10

-0.17

Enterprise

304

107

861

1058

+0.08

+0.07

Sound System

303

109

645

1566

0.00

-0.03


 

OPTIMAAL RESULTAAT WIEGGERS-WOLTERINK

In de Veecommunicatie die u net heeft gekregen of binnenkort thuisgestuurd krijgt, kunt u lezen dat fokken op aAa en combinatie met Veecom Optimate, bij de familie Wieggers-Wolterink uit Mariënvelde resulteert in een hoogproductieve degelijke veestapel met weinig problemen.

Dat dit ook resulteert in succes op de keuring is afgelopen zaterdag tijdens de Fokveedag Oost Gelderland in Eibergen bewezen, want als debuterend inzender met twee aangevoerde dieren haalden ze optimaal resultaat.
Aan Ford dochter Fine 6 werd de CRV rendement bokaal uitgereikt, omdat zij de hoogste levensproductie en meeste kilogrammen vet en eiwit heeft geproduceerd  van de aangevoerde dieren.  7.00 jr. 2545dgn 87589kg 4.05%v 3.39%e 3546kgv 2973kge

Berico
Thijs Wieggers met Pirlo dochter Gretha 130

Ook in de roodbontring werd het optimale resultaat gehaald door de familie Wieggers. Zo wist Gretha 130, een dochter van FaWi Pirlo, in de ochtend ronde al een 1A plek in de rubriek roodbont vaarzen te behalen. Waarna zij ’s middags tijdens het Kampioensschap de titel Kampioene vaarzen roodbont kreeg toegewezen.

Veecom wil via deze weg de familie Wieggers feliciteren met het behalen van dit prachtige resultaat.

 

Thijs en Gori Wieggers met Fine 6   Pirlo dochter Gretha 130
Thijs en Gori Wieggers met Ford dochter Fine 6
 

Pirlo dochter Gretha 130


 

TORRER: LAATSTE KANS OM AAN TE VULLEN

Torrer is niet alleen positief in eiwit, maar met 450 levensduurdagen en een stijgende productie index van vaars naar 4e kalfs een stier die zich op meerdere fronten heeft bewezen. Helaas is de stier dood en is er nog een zeer beperkte voorraad.

De prijs is € 18,00  actie 21 + 4 = € 15.12
Benut de laatste kans om Torrer aan te vullen.


 

TOELICHTING OP ITALIAANSE AUGUSTUSDRAAI

De augustus draai is aanleiding voor Veecom om een aantal nieuwe stieren op te nemen in het fokstierenpakket, maar het meest tevreden zijn we met de stabiele fokwaarden van onze basis stieren van het pakket.

Dochter geteste stieren:

Berico
Berico op 5-jarige leeftijd

Prince, Britt x Mtoto, aAa 234 is nog steeds de nr.1 levensduur in de lijst stieren met een betrouwbaarheid boven de 95%.
Gezien de snelheid waarmee de inteelt zich voltrekt blijft Prince ook qua bloedvoering een unicum. Ook de stijging in productie van Prince dochters is opvallend, de NVI is nu 210. Op basis van de 5e lijst is hij in Nederland maar liefst gestegen naar + 1100 liter.
Ook de Prince zonen Milito, Aluminium en Savoia doen het goed. Savoia is daarbij met achtereenvolgens  Prince x Ford x Tugolo zeer bijzonder qua bloedvoering en de moeder van Savoia produceerde meer dan 150.000 kg melk. Naar aanleiding van de dochtertour komt Savoia nu op onze stierenkaart.

Mufasa, Planet x O-Man, aAa 153, stijgt licht en blijft de hoogst omgerekende Italiaanse stier. Met 3e kalfs koeien, zeer stabiel in zijn fokwaarde, zeer compleet; melk, eiwit, beste uiers, pinkenstier en sterk in celgetal. We zien uitstekende kalveren op de bedrijven waar aAa de basis van de paringen vormt.

Secretariat, Numero Uno x Baxter, aAa 324. In de voorjaarsreis zagen we uitstekende dochters van Secretariat. Ten opzichte van de april draai heeft hij zich verbeterd in melk en is nu tevens de hoogste exterieurstier van Italië, met een super benenscore van 4.18. Secretariat komt dan ook op de stierenkaart, ook omdat hij met 116 levensduur, 103 celgetal en 104 dochtervruchtbaarheid in onze visie past. Daarbij is Secretariat één van de meest complete Numero Uno zonen wereldwijd.

Scolari, Jeeves x Goldwyn, aAa 132, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een stabiele topper. De Jeeves met eiwit is over de lactaties een stabiele stijger met geweldige exterieur kenmerken en super cijfers voor celgetal en vruchtbaarheid. Ook van Scolari hebben we inmiddels beste 3e kalfs kwaliteitskoeien gezien. De kalveren geboren uit de Veecom Optimate paringen zijn erg best.

Zamagni, Superstition x Active, aAa 324. De outcross stier van 2016 stijgt licht in zijn omgerekende fokwaarde. Mooie productie opbouw, met melk, vet en positief eiwit. Zamagni was 2 jaar achtereen de beste stier tijdens onze dochtertour en vererft naast A2A2 melk ook BB Kappa Caseïne. Zamagni geeft kalveren met erg veel kwaliteit en uitstraling.

Berico, D-Mason x Goldwyn, aAa 615 is ook bijzonder. Er zijn weinig D-Mason zonen en met aAa 615 in combinatie met 1000 kg melk en met de prima groep dochters tijdens de Veecom dochtertour in mei, heeft deze prachtige zwarte kwaliteitsstier ons overtuigd van zijn kwaliteiten. Berico is allround in exterieur, productie, 102 melksnelheid en goed in gezondheidskenmerken. Ook in Denemarken zien we beste Berico dochters aan de melk.

Judo, Iota x Shottle, aAa 324 is ook een stier die we overwegen op te nemen in ons pakket. Goede dochters in mei en nu een stabiele draai, deze Iota zoon x Shottle is zeer compleet, pinkenstier en super in dochtervruchtbaarheid.

Daarnaast is er een groep interessante nieuwkomers die we gaan volgen, bijvoorbeeld:

Barreto, Mogul x Bogart, aAa 534 met een goed eiwit% en een positieve score voor dochtervruchtbaarheid.

Acapulco, Iota x Jeeves, aAa 135, welke heel veel indruk maakte met zijn dochters, zeer melkrijk, best exterieur.

Armazen, Sudan x O-Man, aAa 135 is een opvallende stier, de middelgrote boerenkoeien produceren best en de zeer hoge gehaltes en super gezondheidskenmerken maken Armazen zeer interessant.

Genomic stieren:

Op het gebied van de genomic stieren hebben we naast de enorm populaire en u allen veel bekende Sound System nog een aantal opvallende stieren geselecteerd.
Sound System, Silver x Supersire, aAa 234 blijft onveranderd hoog en ook na deze draai één van de meest interessante genomic stieren. De scherpere prijs maakt een ruimere inzet nu ook aantrekkelijk.

All Nure SST Rally is een Supershot x Balisto, aAa 432 met een NVI van 310.
Wat ons betreft een goede afstamming en koe familie.
Met 1374 kg melk en ook omgerekend positieve vet en positieve eiwit % is Rally een uitstekende productie vererver, met een allround goed exterieur. Tel daarbij de levensduur 766 dagen, 109 uiergezondheid en 103 vruchtbaarheid en het plaatje is compleet.

Ook Monfort, Rodanas x Supersire is met een NVI van 321 en 1437 kg melk met licht positief vet en eiwit% een hoge productie vererver.
Ook hier hoge levensduur, goed celgetal en vruchtbaarheidskenmerken en ook hier een allround exterieur.

Eén van de meest interessante genomic stieren is denken wij GGA Gordon, Battlecry x Embassy  aAa 243.
Een interessante afstamming en een hoge NVI 338. Met 1231 kg melk, 0.00% vet en -0.04% eiwit, A2A2 en met daarbij een zeer compleet exterieur, niet alleen qua niveau maar ook wat betreft de lineaire balk, waarbij de speenlengte voor velen positief is. Met een levensduur van 903 en  109 celgetal en 104 vruchtbaarheid, interessant voor iedere stierenkaart.

Ook Enterprise, 310 NVI is met Penmanship x Balisto, aAa 324 en BB Kappa Caseïne een opvallende stier.
Naast 1060 kg melk ook omgerekend positief in gehalten en een goed exterieur en uitstekende levensduur, uiergezondheid en dochtervruchtbaarheid.
Ook de goede kruisligging en goede speenplaatsing en lengte zijn praktische pluspunten.

Geronimo, Supershot x Agency aAa 531 blijft interessant voor meer breedte en balans in combinatie met een efficiënte hoge productie en uitmuntende score voor celgetal, dochtervruchtbaarheid en levensduur, een gemakkelijke stier om te gebruiken.

Van onze jonge stieren hebben The Answer, Pirlo RF, Larando, Disclosure en Mr. White inmiddels ook voldoende dochters aan de melk voor een fokwaarde.

Larando, Lonar x O-Man, aAa 561 komt in onze ogen wat tekort voor breed gebruik, al zijn ze erg melkrijk en verbeteren ze zich in exterieur wanneer ze voor de 2e keer afkalven.

The Answer, Lonar x Northern, aAa 615 is in onze ogen een goede stier om opnieuw in te zetten. Veel tevreden gebruikers noemen de goede gehalten en zien dat The Answer de kruisconstructie en de benen echt verbetert.

Pirlo RF, Jerudo x Alves, aAa 516 geeft wat wisselende resultaten maar we zien een grote groep hele beste Pirlo dochters. De positieve gehalten, de melksnelheid en de ronde kenmerken maken hem toch aantrekkelijk voor gericht gebruik op laatrijpe koeien. We weten nu hoe Pirlo het beste past, bijvoorbeeld de combinatie Pirlo x Ralstorm of Pirlo x Prince leverde al hele goede resultaten.

Disclosure, Maik x Ramos, aAa 516 is in onze ogen een hele beste stier. We zagen al heel veel goede dochters. Disclosure maakt dochters met een hele sterke constructie, beste kruisvorm, beste benen en klauwen, al schatten de inspecteurs dit nog niet op waarde. Wel is de NVI fokwaarde boven de 200 punten, ook omdat celgetal en dochtervruchtbaarheid erg goed zijn. Wij denken dat Disclosure zeker op de lange termijn heel veel goed werk zal doen.

Mr. White, Maik x Bookie, aAa 435 komt ook goed uit de bus. Beste vaarzen met beste uiers en benen. Ze geven veel melk maar helaas lijkt het eiwit% wat achter te blijven.
We zullen zien of dit nog bijtrekt de komende maanden.


 

NEGENDE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI ALLEGRO

 10.000 KG VET EN EIWIT VOOR PROTOTYPE 4 MINUTEN KOE

The Answer
Jeanette 72 v. Arpagone

Arpagone dochter Jeanette 72 produceert 10.000 kg vet en eiwit. 

In 2013 maakte ze de 100.000 kg melk vol en in 2008 al noemde eigenaar Dennis Klein Gebbink haar al eens het prototype van de 4 minutenkoe.

Deze titel is Jeantette 72 op het lijf geschreven. Op het moment van passeren van de 10.000kg vet en eiwit was ze 14.02 jaar en heeft ze 14 kalveren gekregen uit 15 inseminaties. Hiermee wordt Dennis zijn kijk op koeien nog maar eens bevestigd.

Veecom feliciteert de familie Klein Gebbink met dit prachtige resultaat.


 

REISVERSLAG MEI 2017

Zoals gebruikelijk heeft Veecom weer de voorjaarsreis door Italië gemaakt om van de belangrijke stieren dochters te kunnen zien. Opnieuw kunnen we concluderen dat het van essentieel belang is dit te blijven doen.
Lees onze bevindingen


 INDEXDRAAI APRIL 2017

Prince
Prince

New farm Britt Prince
Britt x Mtoto x Skywalker

+202 NVI
+869 LVD
aAa 234165
KI code 76 4965

  • Nummer 1 bewezen levensduur stier van Nederland.
  • Hoogste notering op bijna 14 jarige leeftijd.
  • Deze draai weer +24 NVI.

Door aanpassing van de fokwaarde schatting worden laatrijpe
stieren nu eindelijk meer gewaardeerd. Naar lang hameren op het feit dat de 4de en 5de lijsten mee genomen moesten worden in de fokwaarde, is er eindelijk gehoor aan gegeven.

Prince dochters zijn inmiddels al 5de/6de kalfs koeien in Nederland en blijven verbazen. Deze draai komt er +40 Inet bij en stijgt hij ook weer  in eiwit.

Qua exterieur is het vrij stabiel maar hij pakt nog wel een punt benen erbij en staat op 109! daarnaast ook  +108 celgetal met 104 dochtervruchtbaarheid.

De 4de kalfs Prince dochters geven gemiddeld 10440kg melk met 803 KG vet en eiwit. 


Lactatie

Melk

KG vet

KG eiwit

KG lactose

INET

Celgetal

1

-146

-6

-8

-3

-46

108

2

+528

22

9

29

92

109

3

+451

21

8

27

85

109

4

+720

31

17

41

147

110

5

+899

+34

+25

+49

+189

110

Uiteindelijk produceren Prince dochters in de 4e of 5e lactatie veel meer kg vet en eiwit dan een groot aantal productie toppers.

De Prince actie 25 + 10 stopt op 30 april en m.i.v. 1 mei 2017 wordt de actie als volgt:  25 + 5 !

ITALIAANSE INDEXDRAAI APRIL 2017
Ook deze indexdraai kenmerkt zich door stabiele fokwaarden. Onze actuele stieren weten hun cijfers weer mooi op peil te houden.

Scolari: Jeeves x Goldwyn x Champion
aAa 132465    KI code 76-6495
Na het succes van Goldfarm in Nederland is Scolari in onze ogen de gedoodverfde opvolger en mag in onze ogen op geen enkele stierenkaart ontbreken. Scolari is een Jeeves-zoon met veel melk en een goed eiwit percentage en dat is op zich al uniek. Daarbij scoort Scolari torenhoog op werkelijk alle fronten. De combinatie van hoge productie én exterieur is op zich al bijzonder.  Het feit dat dit samengaat met super gezondheidskenmerken, celgetal 107 en dochtervruchtbaarheid 111, maakt hem zeer aantrekkelijk. Daarbij past hij uitstekend op O-Man bloedlijnen en zagen we beste 2e kalfs koeien.

Zamagni: Superstition x Active x Laudan
aAa 324156    KI code 76-9042
Ook Zamagni deed dit keer uitstekende zaken; de 2e kalfsdochters van de outcross stier van 2016 weten zich fors te verbeteren t.o.v. de vaarzenlijst. Ook Zamagni toont een zeer allround verervingspatroon en is één van onze favoriete stieren, zeker ook omdat we zeer onder de indruk zijn geraakt van de Zamagni dochters in de 2e lactatie.

Mufasa en Mulligan: Planet x O-Man x Jocko   en  Planet x O-Man x Ramos
aAa 153642    KI code 76-8669    en aAa 513642    KI code 76 8670
Halfbroers Mufasa en Mulligan (v. Planet) zijn echte melkverervers die middelgrote, efficiënte dochters geven. Beiden stegen voor dochtervruchtbaarheid en Mufasa blijft ook omgerekend hoog in Nederland met een stijgende betrouwbaarheid.

Milito: Prince x O-Man x Skywalker
aAa 432561    KI code 76 8388
De zonen van Prince volgen hun vaders voorbeeld en laten een mooie plus zien deze draai.
Milito blijft de hoogst genoteerde zoon; hij fokt wat volwassener dan zijn vader en heeft een positieve melksnelheid.

Ludico: Laudan x Iron x Skywalker
aAa 516342    KI code 76 8242
Laudan-zoon Ludico kende een uitstekende draai. Zijn dochters zijn rasmelkkoeien met veel balans en een wat krommer been. Met zijn alternatieve bloedvoering, aAa 516, prima secundaire kenmerken biedt hij ruime gebruiksmogelijkheden.

Bagolino: Jeeves x Stormatic x Patron
aAa 156324    KI code 76 8127
Dit laatste geldt zeker ook voor Bagolino, die deze draai zijn cijfers keurig op peil hield. We kijken uit naar zijn Nederlandse dochters die nog dit jaar afkalven.

Golden Dreams: Goldwyn x Durham x Storm
aAa 234165    KI code 76 7181
Golden Dreams maakt zijn torenhoge exterieurcijfers helemaal waar. Overal ter wereld behalen zijn fraaie dochters keuringssuccessen. Bijzonder is dat Golden Dreams daarbij super gezondheidskenmerken laat zien.
Ook dienden zich een aantal interessante nieuwkomers aan.

Judo: Iota x Shottle x Britt
aAa 324         KI code 76 7303
Eén van de meest interessante stieren is Judo. Met achtereenvolgens Iota x Shottle x Britt kent Judo een uitstekende afstamming. Judo geeft sterke diepe koeien met licht hellende kruizen en uitstekende uiers en benen. Naast een goede productie vererving en een fraaie exterieurbalk zijn de hoge levensduur fokwaarden en vruchtbaarheidskenmerken zeer waardevol.

Ramsey: Iota x Mr. Sam x MToto
aAa 135      KI code  nog niet bekend.
Ook Ramsey, Iota x Mr. Sam x MToto trekt onze aandacht op basis van een evenwichtige exterieurbalk, middelgrote koeien, licht hellende brede kruizen, uitstekende uiers en beste, iets kromme benen. Daarbij is Ramsey ook nog pinkenstier en vererft een vlotte melkbaarheid.
Ramsey vererft positief in melk en eiwitpercentage op Nederlandse basis.

Robles: Numero Uno x Goldwyn x Tugolo
Robles is de nieuwe omgerekende nr. 1 in Nederland, maar is wat betreft betrouwbaarheid in onze ogen nog te laag.

GENOMIC STIEREN:
Op het genomics front blijft Geronimo een zeer interessante stier, zoals wij ook al in de vorige draai hebben aangegeven.

Geronimo: Supershot x Alta Agency x Planet
NVI 337
aAa 531    KI Code: 76-9880

De aAa code 531 is uitzonderlijk in het speelveld van de genomic stieren en geeft in combinatie met de allround exterieur vererving en de bloedvoering aan dat we van Geronimo middelgrote uitgebalanceerde koeien mogen verwachten met een bovengemiddelde breedte en inhoud.

Prod. +1415m, +0.02,  62 kgV, -0.12,  37 kgE.
Naast een allround goed exterieur valt op een super levensduur +922 LVD, uiergezondheid 109, vruchtbaarheid 105 en geboortegemak 105.

Wij denken dat Geronimo één van de meest interessante stieren is in het segment van de hoge genomic stieren. Niet alleen door bovengenoemde kenmerken, maar ook omdat Geronimo vrij is van Mogul en McCutchen, in onze ogen 2 stieren die een aantal kenmerken vererven waar wij niet blij van worden.

Sound System: Silver x Supersire x Shottle
aAa 234   KI code 76 9756
Ook Sound System is veel gevraagd omdat hij op dit moment één van de allerbeste stieren is op basis van GTPI en in het topsegment volop wordt benut.
Per 1 mei is Sound System conventioneel en gesekst beschikbaar.
Sound System is op Nederlandse basis met 318 NVI en 111 exterieur ook van hoog niveau, maar op GTPI basis Europees de topstier van dit moment.

 
THE ANSWER IS HET ANTWOORD

The Answer
The Answer


Weggelhorster The Answer is hét antwoord op de toenemende vraag naar stieren met alternatieve bloedvoering, efficiënte bouw en ronde kenmerken.

Met Lonar x Northern x Downson is The Answer écht outcross te noemen, want daarmee is hij vrij van O-Man, Shottle, Goldwyn, Planet, Mascol, Ramos en Snowman. Daarnaast vererft hij positieve gehalten en een wat krommer been.

In de praktijk zijn veehouders uitermate positief over de The Answer dochters, omdat hun laatrijpheid en persistentie in de 2e lactatie voor de nodige progressie zorgen. Deze progressie was afgelopen week goed waarneembaar toen  het voltallige Veecom-team 2e kalfsdochters van The Answer bekeek in Gelderland. We zagen jeugdige, laatrijpe koeien, middelgroot, gemiddeld in voorhand, bovengemiddeld in rib, zeer goede bovenbouw met geweldige, licht hellende kruizen waarin de draaier veelal centraal geplaatst is.

De benen hebben en licht kromming en zijn bovengemiddeld in kwaliteit. Daarbij hebben ze goede korte klauwen. De uiers zijn kwalitatief goed, maar soms iets ruim, wanneer de stier niet goed is gebruikt. Op koeien welke code 6 en 1 nodig zijn, geeft The Answer wel goede uiers. Als je The Answer dochters na een aantal maanden opnieuw beoordeelt, blijken ze steeds positief ontwikkeld. Deze laatrijpe stier zou op termijn zomaar kunnen uitgroeien tot een stier met uitstekende aanhoudingscijfers.

Meer informatie over Weggelhorster The Answer

The Answer dochter Mina 180   The Answer dochter Geertruida 276
The Answer dochter Mina 180
 

The Answer dochter Geertruida 276


 

MARLIJN MET FRAAI RAGLAN KALF

Marlijn Brouwer met Raglan kalf
Marlijn Brouwer met Raglan kalf

Bijgaande foto kregen we opgestuurd door een tevreden klant.

Op de foto ziet u Marlijn Brouwer met haar zeer fraaie uitgebalanceerde RAGLAN kalf op de GRS te Bedum

Kent u de kwalteiten van Raglan al?

Hier vindt u meer infromatie over Raglan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

PRINCE-DOCHTERS LOPEN HET LANGST

Zamagni
Prince

Onze topstier Prince was al enige tijd de stier met de hoogst levensduurindex. Tijdens de afgelopen indexdraai steeg hij wederom en noteert hij maar liefst 880 levensduurdagen!

Nu is Prince ook de Holsteinstier met de hoogste aanhoudingscijfers, zo bleek uit de ranglijst die onlangs werd gepubliceerd door het NVO.

Van alle Prince-dochters zijn er, 48 maanden na eerste keer kalven, 68 van de 100 nog op het bedrijf aanwezig. Dat is 20 meer dan het landelijk gemiddelde!

De appel valt niet ver van de boom; Prince is een zoon van Britt, wiens vader Rudolph na Mtoto en Skywalker de meeste 100-tonners in Italië heeft geleverd. Mtoto en Skywalker zijn groot- resp. overgrootvader van Prince.

Prince-dochters zijn middelgrote, efficiënte, glasharde melkkoeien, met fantastisch beenwerk, super kwaliteitsuiers en hele beste kruizen. Ze verbeteren zich enorm van eerste naar latere lactaties. Hij noteert uitstekende cijfers voor klauwgezondheid, celgetal en dochtervruchtbaarheid.

Prince is reeds 13,5 jaar oud. Gebruik deze levende legende nu het nog kan!

Maak gebruik van de superactie: 22,50 euro, 25 + 10 = 16,07 euro!

Prince-dochters van Mts. Gijsbers in Afferden. Van de 7 Prince-dochters op deze foto, gemaakt in 2014, zijn er 6 nog op het bedrijf aanwezig.

 


 

VEECOM PRESENTEERT:


 

GERBERT ENGELEN NAAR VEECOM

Gerbert Engelen
Gerbert Engelen naar Veecom

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat per 09-01-2017 het Veecom team versterkt wordt met Gerbert Engelen, een man die wij in de loop der jaren hebben leren kennen als een zeer deskundig fokkerijliefhebber met een enorme kijk op koeien.

Gerbert Engelen gaat in Zuid-Nederland de Veecom aanpak uitdragen.

De fokkerij filosofie, die Gerbert uitdraagt, is ongewijzigd gebleven en door de jaren heen alleen maar verder versterkt.

Gerbert geeft aan dat hij voor Veecom heeft gekozen, omdat de Veecom filosofie goed past bij zijn eigen opvattingen over fokkerij, daarnaast voelt hij zich mede op basis van de goede samenwerking zoals deze zich binnen Farmers Wish de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, erg goed thuis bij Veecom.

 


STABIELE DECEMBERDRAAI

Scolari
Scolari

De afgelopen decemberdraai in Nederland behield Prince z’n nr 1 positie voor levensduur. Hij steeg zelfs van 869 naar 880 LVD. Inmiddels zijn er 2300 dochters in Nederland aan de melk, waarvan de eerste al 5e kalfs zijn. Na 48 maanden in lactatie zijn 68% van zijn dochters nog aanwezig. Een ongekend hoog percentage, daar het gemiddelde in Nederland op 43% ligt.
De Prince dochters munten uit in celgetal (109), dochtervruchtbaarheid (105) beenwerk (108) en laatrijpheid (108).

Naast Prince is ook Goldfarm zeer succesvol in Nederland, maar hij is helaas niet meer beschikbaar.

Ook Wyman doet het uitstekend hier; de derdekalfsdochters realiseren +866 kg melk, +0.24% vet en +0,12% eiwit. Met 110 geboortegemak, 105 persistentie en 109 laatrijpheid heeft hij veel goede kwaliteiten.
 
Met de Italiaanse draai doet Scolari heel goede zaken. Zijn tweedekalfs dochters bezorgen hem een mooie stijging voor productie. Hij vererft veel melk met prima gehalten. Bijzonder is de combinatie van rondom best exterieur met super gezondheidskenmerken. Scolari beschikt over een zeer compleet verervingspatroon, en we zien hem als een prima alternatief voor Goldfarm, en zeer geschikt voor gebruik op O-Man-bloedlijnen.

Ook Mufasa houdt zijn cijfers keurig op niveau. Mufasa’s zijn efficiënte melkkoeien met veel melk per kg lichaamsgewicht met daarbij behoorlijke gehalten. Beste uiers, goede iets kromme benen en celgetalspecialist.

Zamagni
handhaaft zich prima in de top van de Italiaanse ranglijst. Onlangs is hij door het internationale fokkerijblad Holstein International uitgeroepen tot Outcross stier van het Jaar. Zamagni combineert veel melk met hoge gehalten. Zijn dochters tonen rondom een prima exterieur waarbij met name de uitmuntende uiers opvallen, zowel in vorm als kwaliteit.  Voeg daarbij het feit dat hij ook nog eens A2/A2-stier is, en het plaatje is compleet.

Planet-zoon Mulligan vererft veel melk met daarbij een prima conditiescore. Het zijn middelgrote, hardwerkende koeien met veel breedte en inhoud, beste uiers en iets kromme benen. Hij is celgetalspecialist en pinkenstier.
Jeeves-zoon Bagolino heeft veel kwaliteiten die steeds zeldzamer worden. Melktype én balans, super kruisvorm, zeer goede uiers, uitstekende iets kromme benen, prima secundaire kenmerken, outcross bloedvoering en aAa 156 in één stier. Dit alles maakt hem veelgevraagd. Bovendien zien we veel aansprekend jongvee van hem.    

Milito
blijft de beste Prince-zoon. Hij geeft krachtige koeien met voldoende balans en superbenen. Milito scoort enorm goed voor celgetal, dochtervruchtbaarheid en is superpinkenstier. Halfbroer Felino blijft interessant met z’n outcross bloedvoering, hoge gehalten, prima secundaire kenmerken en A2/A2. Een andere Princezoon kende een zeer verdienstelijk debuut. Het is de eveneens in Nederland geteste Aluminium. Hij lijkt veel van de kwaliteiten van vader Prince door te geven. Aluminium komt uit de Patron Allie familie en is gefokt door de Fam. Luttikhedde, Ambtdelden.

Ludico
heeft met Laudan x Iron x Skywalker een unieke afstamming en is derhalve breed inzetbaar. Hij geeft melkkoeien pur-sang met veel balans en iets kromme benen. Van Ludico zagen we prima doorontwikkelde derdekalfsdochters in Italië.

Eudon
is Italië’s beste exterieurstier en voor de vele Goldwyn bloedlijnen een welkome aanvulling. Eudon vererft niet alleen een topexterieur in zowel balans, type, uier, kruisvorm en benen, ook de fitnesskenmerken zijn goed.
Ook Golden Dreams blijft superhoog in exterieur, met name de bot-  en uierkwaliteit is geweldig. Golden Dreams fokt meer hoogtemaat dan Eudon en heeft betere gehalten en uitmuntende fitnesskenmerken.


 

ACHTSTE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI ALESSANDRO

 


ZAMAGNI OUTCROSS-STIER VAN HET JAAR

Zamagni
Zamagni


Ieder jaar organiseert het internationale fokkerijblad Holstein International de verkiezing Outcross-stier van het Jaar. Dit jaar ging de titel naar onze topstier Zamagni.

Wat ons betreft is z’n stamboom met name een opéénstapeling van levensduurbloed, en is de afstamming Superstition (aAa 234) x Active (aAa 156) x Laudan (aAa 162) bovenal uitgebalanceerd te noemen.

Dit was ook goed te zien aan z’n dochters tijdens de afgelopen voorjaarsreis. We zagen toen evenwichtige, zeer goed gebouwde dochters van hem. Zamagni’s hebben rondom een prima exterieur, waarbij met name de uitmuntende uiers opvallen; zowel in vorm als kwaliteit.

De uitstekende kruizen, het beengebruik en de botkwaliteit van de iets kromme benen zijn het gevolg van de bijzonder passende afstamming. Daarnaast vererft hij veel melk met hoge gehalten en noteert hij prima scores voor geboortegemak, celgetal en melk- baarheid.

ZAMAGNI IS A2/A2

Zamagni, zelf ingeschreven met maar liefst 94 punten, is ook nog eens A2/A2-stier en in bezit van de kappa-caseïne BB variant. Hij heeft aAa-code 324156 en is tevens gesekst beschikbaar. De enorme populariteit van Zamagni wereldwijd maakt bestellen voor de actieprijs 28 euro, 21+4 = 23,52 euro tot een wijs besluit.

Zamagni dochter Granata   Zamagni dochterUltima
Zamagni dochter Granata
 

Zamagni dochter Ultima


ZEVENDE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI CARUSO

 


REISVERSLAG 2016

Zoals gebruikelijk heeft Veecom weer de voorjaarsreis door Italië gemaakt om weer van de belangrijke stieren dochters te kunnen zien. Opnieuw kunnen we concluderen dat het van essentieel belang is dit te blijven doen.

Lees onze bevindingen


EUDONS IMPONEREN

Eudon
Eudon

Go-Farm Royal Eudon is een Millionzoon uit de befaamde Lead Mae-familie, bekend van stieren als Explode, Epic, Legend, Wonder en Eight. Afgelopen augustus debuteerde Eudon meteen als de hoogste stier voor exterieur in Italië.

Die koppositie bekleedt hij momenteel nog steeds, maar nu op basis van maar liefst 1215(!) melkgevende dochters. Dit enorme aantal is het gevolg van zijn grote populariteit als jonge stier. Zijn eigen exterieur is overigens inmiddels ook opgewaardeerd naar EX-93. Dat de nr 1 positie voor exterieur niet onterecht is, bleek tijdens de afgelopen voorjaarsreis naar Italië. Z’n dochters wisten enorm te imponeren met hun geweldige frames met een geweldige balans tussen melktype en kracht.

Eudons hebben een diepe en brede voorhand, een sterke bovenbouw gevolgd door een enorm brede, licht hellende kruispartij. De iets kromme benen zijn droog en hard.

In uiers zijn de Eudondochters een klasse apart. Uitstekende vooruieraanhechting, lang in de bodem, achter hoog en breed en geweldig in uierkwaliteit. Wat ons betreft is Eudon van een nóg hoger niveau dan Golden Dreams. Onderstaand kwartet dochters onderstreept Eudon’s exterieurkwaliteiten ten volle.

Eudon is pinkenstier en heeft een prima melkbaarheid.

Eudon dochter Kerol   Eudon dochter Hal
Eudon dochter Kerol  

Eudon dochter Hal

Eudon dochter Vendemi   Eudon dochter Cobra
Eudon dochter Vendemmia  

Eudon dochter Cobra

 


ZESDE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI JOVANOTTI

FaWi Madiba


INDEXDRAAI APRIL

Veecom heeft alle informatie van de indexdraai April 2016 weer voor u op een rijtje gezet. U vindt het deze keer overzichtelijk in dit document (pdf)


 

SCOLARI SCOORT OP ALLE FRONTEN

Scolari
Scolari

Reeds drie indexdraaien staat Jeeves-zoon Scolari aan kop van de Italiaanse ranglijst. Dankzij een uitstekende persistentie stuwden zijn dochters z’n toch al torenhoge index onlangs nog verder omhoog.

Voor productie noteert hij nu meer dan 1000 kg melk met daarbij prima gehalten. Qua exterieur scoort hij ronduit goed op alle onderdelen. Z’n gezondheidskenmerken zijn met 106 celgetal,
107 dochter- vruchtbaarheid en maar liefst 116 voor duurzaamheid zonder- meer uitmuntend te noemen.

De combinatie van super productie, prima exterieur en uitstekende gezondheidskenmerken op dit niveau is uiterst zeldzaam. Opvallend tijdens de dochterinspectie was het surplus aan kwaliteit dat zijn dochters aan de dag legden.

De opengebouwde rasmelkkoeien maakten indruk met hun fraaie kwaliteitsuiers en uitstekende benen.
Scolari combineert heel goed met het alom aanwezige O-Manbloed om uier- en botkwaliteit toe te voegen.
Hij is daarnaast uitermate geschikt om in Aftercross te gebruiken op de sterkere Fleckvieh- en Montbeliardekruislingen. Voor geboortegemak en melkbaarheid scoort Scolari gemiddeld.

Scolari dochter Clashy   Scolari dochter Corinne
Scolari dochter Clashy
 

Scolari dochter CorinneZAMAGNI ZELDZAAM

Stier Zamagni
Zamagni

Hoogste nieuwkomer tijdens de afgelopen indexdraai was Campogallo Zamagni. Hij debuteert meteen op plaats twee op de Italiaanse indexlijst.

Zamagni stamt uit een zeer populaire koefamilie die teruggaat naar de fantastische Blackstardochter Conant-Acres HS Blackstar Zita EX-94. Met Superstition x Active x Laudan heeft hij niet alleen een zeer zeld- zame, maar ook zeer uitgebalanceerde afstamming. Zamagni zelf is een zeer fraaie stier en werd onlangs ingeschreven met maar liefst 94 punten. En ook zijn dochters mogen er zeker wezen, getuige zijn hoge exterieurscore van 2.04, waarbij met name de gewel- dige uierscore van 2.95 opvalt. Voor produktie noteert Zamagni veel melk met hele hoge gehalten, waardoor hij uitstekend past in de hui- dige omstandigheden.

Wat Zamagni daarnaast nóg aantrekkelijker maakt, is het feit dat hij kappa-caseïne BB heeft, en eveneens A2/A2 stier is. Zamagni is een unieke stier die het complete pakket levert. De combinatie van bijna 1000 kg melk met +0.22 eiwit, best exterieur, positieve scores voor geboortegemak, melksnelheid, celgetal en vruchtbaarheid, en daarbij ook nog kappa-caseïne BB en A2/A2, is hoogst zeldzaam te noemen.

Kortom: Zamagni is dé stier voor (n)u!


 

DAVERENDE DECEMBERDRAAI

Scolari
Scolari

De Italiaanse decemberdraai is een daverend succes voor onze stieren gebleken. De “oudere” stieren hebben hun cijfers méér dan bevestigd en er was nieuws. Jeeves-zoon Scolari was al de nr 1 in augustus; nu heeft hij met een forse winst z’n koppositie flink verstevigd. Met nu meer dan 1000 kg melk, +0.15 eiwit, uitstekende exterieur- en gezondheidscijfers toont hij zich een alleskunner op een extreem hoog niveau.

Eudon
houdt z’n exterieurcijfers keurig op niveau en blijft de hoogste. De combinatie van topexterieur, 1000 kg melk en positieve secundaire kenmerken is een zeldzaamheid. Ook Prince-zoon Milito doorbreekt de 1000 kg grens, en noteert daarnaast winst voor eiwit en vruchtbaarheid. Melkbaarheid is nu 100.

Enorme winst is er voor Goldfarm. Z’n bijna 2000 dochters bezorgen hem een stijging van meer dan 200 kg melk en brengen z’n benenscore op een duizelingwekkend niveau van +6.14! Goldfarm is een zeer complete vererver en is na Bookie en Skywalker het volgende topproduct van het beroemde Sabbiona fokbedrijf. Ook in Nederland ontvangen we zeer enthousiaste geluiden van veehouders over hun melkende Goldfarms.

De halfbroer van Wyman, Mufasa, laat eveneens een stijging zien. Hij plust voor melk en duurzaamheid. De fraaie dochters van Golden Dreams laten zich in hun 3e lactatie van hun beste kant zien, met wederom meer melk. Z’n secundaire kenmerken blijven met 111 voor celgetal en 107 voor vruchtbaarheid op torenhoog niveau.
Een andere Prince-zoon die het deze draai prima doet is Felino. Deze totale outcross-stier met +0.30 eiwit stijgt voor melk en vruchtbaarheid. Planet-zoon Mulligan plust andermaal voor melk. Hij heeft nu ruim 1500 kg, met daarbij een conditiescore van 105. Voor exterieur laat hij rondom een stijging zien. Hij is pinkenstier en heeft nu 100 voor melkbaarheid.

Ook Wyman doet goeie zaken, met nu meer dan 5000 dochters. Meer melk en hogere duurzaamheid bezorgen hem een flinke winst. Duurzaamheidskoning Prince laat, niet verrassend, wederom een plus zien voor melk. Z’n secundaire kenmerken (celgetal 113 en vruchtbaarheid 108) zijn fenomenaal. Jeeves-zoon Bagolino bevestigt z’n laatrijpheidsscore en plust zo’n 150 kg melk. Deze kwaliteitsstier met bijzonder uitgebalanceerde frames stijgt voor vruchtbaarheid door naar 109! Nog meer winst voor kg melk noteert een andere ronde stier nml. Ludico (aAa 516) De combinatie van meer dan 1500 kg melk en prima gezondheidscijfers komt zelden voor.

Van de nieuwkomers deze draai is er één die bijzonder in het oog springt: Zamagni. Met Superstition x Active x Laudan is hij in het bezit van een erg fraaie afstamming. Hij is een nazaat van de vermaarde Blackstar-dochter Conant-Acres Blackstar Zita (EX94). Zamagni vererft maar liefst 990 kg melk met +0.18 vet en +0.22 eiwit. Daarnaast valt qua exterieur z’n geweldige uierscore op (+2.95). Ook voor celgetal, vruchtbaarheid en melkbaarheid scoort hij positief.       

 


 

EXCELLENTE EUDONS

Sabbiona Goldfarm
Eudon

Sinds de afgelopen augustusdraai heeft Italië een nieuwe nummer 1 voor exterieur: Million-zoon Go-Farm Royal Eudon. Eudon is afkomstig uit de Lead Mae familie, die inmiddels grossiert in fokstieren. Explode, Epic, Legend, Wonder en Eight, om er maar eens enkele te noemen, stammen allemaal af van deze subliem fokkende koestam.

Onlangs zagen we in Italië een groep dochters die bijzonder imponeerden met hun geweldige frames. De imposante Eudons stralen enorm veel power uit met hun grote, diepe, brede en lange skeletten. Opvallend hierbij is dat hoewel de Eudons groot zijn, ze, door hun mooie verhoudingen, niet groot lijken. Eudons hebben diepe en brede voorhanden, en een sterke boven- bouw gevolgd door een enorm brede, licht hellende kruispartij.

De benen zijn best; vrij stevig van bot en prima in ’t gebruik. Hét handelsmerk van Eudon is evenwel de uiers; subliem aangehecht en van uitzonderlijke kwaliteit. De achteruiers zijn enorm hoog en breed met een uitstekende ophangband en correcte speenplaatsing. Bent u op zoek naar de absolute top voor exterieur zonder toe te willen geven op kracht en balans, kies dan Eudon. Eudon is pinkenstier en heeft prima melkbaarheid.

Eudon dochter Ballata

 

Eudon dochter Rachel

Eudon dochter Ballata
 

Eudon dochter Rachel

     
Eudon dochter Serbia   Eudon dochter Vendemmia
Eudon dochter Serbia   Eudon dochter Vendemmia

 

GOLDFARM, EEN GOUDEN GREEP

Sabbiona Goldfarm
Sabbiona Goldfarm

Zo’n 4 jaar geleden maakten 3 volle broers hun debuut in de Italiaanse indexlijst. Het waren Goldwyn zoons van de befaam- de fokkoe Sabbiona Cruda EX93. Eén van hen was Goldfarm; hij had destijds niet de hoogste cijfers van de drie, maar op basis van meerdere dochterinspecties in Italië, kozen we ervoor om juist hem te importeren.

En ook dit keer werd het belang van dochters bekijken maar weer eens onderstreept, want inmiddels blijkt dat op basis van een groot aantal dochters uit de fokperiode, Goldfarm met z’n index- cijfers z’n volle broers veruit de baas is. Zijn totaalindex is momenteel hoger dan ooit en hij staat in de top 10 tussen alle jonge stieren. Wat daarbij opvalt is z’n zeer complete verervingsbeeld, met prima scores voor o.a. uiers, celgetal, melkbaarheid en geboortegemak.

Maar het meest in het oog springt toch wel z’n beenvererving; met 6.14 is hij de hoogste benenstier van Italië. En in de praktijk is het al niet anders. Ook in Nederland zijn er al dochters van hem aan de melk, waaronder zeer fraaie exemplaren, zoals onderstaande foto laat zien.

Zijn dochters zijn echte kwaliteitskoeien en worden enorm gewaardeerd om hun fraaie open skeletten, kwaliteitsuiers, ruime kruizen en fantastisch beenwerk. Hiermee vormt Goldfarm, die tevens pinkenstier is, een prima partner voor O-Manbloedlijnen. Melkt u ook een dochter van Goldfarm, laat het ons even weten. Goldfarm is inmiddels overleden, maar z’n sperma is (nu nog) uit voorraad leverbaar.

dochter Margje 152   dochter Fontanella Spola
dochter Margje 152      Eig. mts. Bokma, Workum
 

dochter Fontanella Spola


 

100.000 KG KOEIEN OP HOL-STIENS

Felino
Hol-Stiens Kaycie

Onlangs ontvingen we mooie foto's en een enthousiaste reactie van Truus de Boer van Hol-Stiens.

Op Hol-Stiens passeerde Skywalker dochter Hol-Stiens Kaycie de 100.000 kg grens en is nog steeds een statige verschijning met een opvallend best uier en geweldig beenwerk.

Hol-Stiens Kaycie VG-88 is ruim 12 jaar oud en heeft 9x gekalfd.

De andere Sabbiona Skywalker dochter (Hol-Stiens Felice) met levensproductie 95.897 kg melk heeft afgelopen week voor de 10e keer afgekalfd!

Op dit moment zijn de eerste Sabbiona Goldfarm dochters
aan de melk op Hol-Stiens. Deze vaarzen bevallen dusdanig goed dat Sabbiona Goldfarm opnieuw wordt ingezet.

 

Ford en Mtoto dochters van de afgelopen jaren:

Hol-Stiens Mtoto Hazel VG-85 100.000 kg

Hol-Stiens Mtoto Maxima VG-87 100.000 kg

Hol-Stiens Ford Susanna VG-86 100.000 kg

Hol-Stiens Ford Felicity EX-91 96.166 kg heeft dus net niet
de 100.000 kg grens gepasseerd.

 

 

 

 

 

 

 


 

VOLLE ZUS FAWI PIRLO RF: HBC JERUDO ALVES AD

HBC Jerudo Alves Ad
HBC Jerudo Alves Ad

FaWi Pirlo was ruim 2 jaar geleden de eerste stier die ingezet werd in het Farmers Wish programma. Momenteel loopt er best jongvee van hem rond in de jongveestallen. Dat Pirlo niet zomaar een toevalstreffer is, bewijst zijn volle zus bij Schep Holsteins in Boijl. Deze Jerudo Alves Ad is een imponerende tweedekalfskoe en scoort de hoogste lactatiewaarde op het bedrijf.

Haar voorspelde productie:
2.11     305     11880     4.56%v    3.68%e     LW 120+

Onlangs is ze gefotografeerd, en we willen u haar (hiernaast getoonde) foto niet onthouden.


 VERWARRING OVER FOKWAARDE BENEN

In de Veecommunicatie van 2015 maken we melding van de verwarring rondom de nieuwe rekenmethode voor beenwerk. Hieronder volgt de uitgebreide toelichting hieromtrent.

We hebben gemerkt dat er erg veel verwarring en onduidelijkheid bestaat over de nieuwe berekening exterieur en met name beenwerk. Met ingang van de nieuwe draai zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Voor frame geldt dat groot fokkende stieren en stieren die oplopende kruizen vererven sterk worden afgestraft in de nieuwe rekenmodellen. Op zich kunnen we daar wel vrede meehebben al doen zich hier een aantal vreemde zaken voor.

Wat betreft de score totaal beenwerk slaan de rekenmeesters wat ons betreft de plank volledig mis.
Een aantal uitgangspunten zijn op zich wel goed, maar de uitwerking is desastreus. Wij zijn het eens met de constatering dat te rechte benen niet wenselijk zijn en we zijn het daarom ook eens met het afstraffen van recht beenwerk in de nieuwe rekenmodellen.

Het grote probleem is echter dat benengebruik voor 50% mee telt in de nieuwe formule voor beenwerk en klauwgezondheid voor slechts 10%

De verdeling is als volgt:

15%  beenstand achteraanzicht
25%  beenstand zij recht of krom
50%  beengebruik
10%  klauwdiagonaal
                                                                                                                                    
Doordat er nu een fokwaarde benen is ontstaan welke een mix is van kwaliteit benen, beenstand en beengebruik, weten we niet meer welke stieren goede en welke stieren slechte benen vererven. Dat is niet werkbaar, want als we 2 stieren met fokwaarde 99 benen naast elkaar leggen kan de ene wel hele beste benen fokken die recht zijn waardoor koeien wat stijf lopen, terwijl de andere stier wel soepel loopt op kromme benen maar matige beenkwaliteit geeft.

De wereld op zijn kop

Stieren die internationaal onomstreden zijn als positieve benen verervers zijn van de ene dag op de andere negatieve benenstieren geworden.

Bijvoorbeeld:

O-Man naar 96  
Goldwyn naar 98  
Shottle naar 98  

Dit bestaat niet, een goede stier is niet van de ene dag op de andere van goed opeens slecht.

Met O-Man zonen gebeurt hetzelfde.
Benenstier Torrer is opeens  95 en Wyman 99

Wyman is met Goldwyn 98 x O-Man 96 dus een positieve uitzondering op zijn ouders. Wyman is in Italië met 2.25 een benenstier en met 107 klauwgezondheid op basis van Nederlandse dochters een zeer positieve uitzondering. Het bestaat dus niet dat hij 99 voor benen heeft.

Helemaal te gek voor woorden is stand benen.

Bijv. de stier Ray vererft al 10 jaar kromme benen. Nu van de ene dag op de andere is de beenstand 99 en zouden de benen van Ray dochters met 10 jaar terugwerkende kracht ineens recht zijn.

De praktijk

De onderlinge verhoudingen kloppen ook niet als we de fokwaarden voor benen in Italië en Nederland vergelijken.

  Italië Nederland
Prince 4.22 107
Golden Dreams 4.98 101
Bagolino 3.20 107
Goldfarm 5.53 104
     

Wij zijn blij dat we Italiaanse cijfers hanteren in onze publicaties. Met de omrekeningen komen we niet tot een helder beeld.

Wij willen u laten weten welke stieren zijn goed en welke niet, daarom blijven we ook dochters van stieren kijken en analyseren we de fokwaarde benen op de onderdelen die er in ons paringsadvies echt toe doen. Benen steil of krom, wel of niet soepel lopen, daar maken wij middels het Veecom Optimate paringsadvies wel weer maatwerk van. We moeten echter wel heldere uitgangspunten kunnen hanteren.


 

VEECOM PRESENTEERT


 

STABIELE AUGUSTUSDRAAI

Stier Aluminium
Fez

Fez heeft voor de eerste keer (productie-)cijfers op basis van Nederlandse dochters. Voor exterieurcijfers is het nog wat te vroeg. Met 105 celgetal, 104 dochtervruchtbaarheid en een vlotte melkbaarheid levert Fez ook in Nederland echte 4-minuten-koeien af. Wyman heeft inmiddels 500 dochters in z’n index en houdt z’n cijfers prima vast. Hij stijgt iets in melk naar +425 kg met daarbij +0.14% eiwit. Celgetal en dochtervruchtbaarheid stijgen licht. Prince heeft al meer dan 1600 dochters in Nederland aan de melk. Hij blijft een echte levensduurtopper met maar liefst 753 levensduurdagen! Prince toont imponerende cijfers voor klauwgezondheid (104), benen (107), celgetal (109), dochtervruchtbaarheid (105) en laatrijpheid (106). O-Man-zoon Misis stijgt fors voor melk (nu +745 kg) en heeft prima secundaire kenmerken. Halfbroer End-Story heeft zelfs meer dan 1000 kg met daarbij eveneens positieve gezondheidskenmerken. Krachtpatser Torrer levert echte boerenkoeien af met hoog eiwit (+0.12). Met 107 celgetal, 101 dochtervruchtbaarheid en 110 conditiescore zijn het koeien waar je geen omkijken naar hebt.

Italië

Jeeves-zoon Scolari behoudt z’n leiderspositie in de Italiaanse lijst. Hij laat imponerende cijfers zien voor productie, +877 kg melk, +0.28 vet, +0.14 eiwit, en exterieur. Met daarnaast 107 celgetal, 108 dochtervruchtbaarheid en 116 levensduur is hij niet voor niets de nummer 1. Mufasa is de Planet-broer van Wyman met veel melk en +0.12 eiwit in Italië. Halfbroer Mulligan is eveneens een echte melkstier met daarbij prima secundaire kenmerken. Hij is tevens pinkenstier. Milito is in productie hoger dan vader Prince en de melksnelheid is met 97 slechts licht onder gemiddeld. Milito dochters hebben super benen en beengebruik en net als bij Prince zijn celgetal, dochtervruchtbaarheid en levensduur uitmuntend. Felino (v. Prince) is de beste stier van Italië voor de kaasproductie. Zijn extreem hoge eiwit, uitstekende gezondheidskenmerken en outcrossafstamming maken Felino, die ook nog A2/A2 melk doorgeeft, zeer interessant voor Nederland. Golden Dreams blijft met heel veel dochters hoog in de ranglijst en blijft één van de allerbeste exterieurstieren van de wereld met prima secundaire kenmerken op de koop toe. Bagolino steeg deze draai licht. Van hem zagen we in mei een fantastische groep 2e kalfskoeien die excelleren in uiers en benen. Handelsmerk van deze Jeeves-zoon is toch wel de uitmuntende kruisconstructie. Bagolino fokt laatrijpe kwaliteitskoeien en kan het best gebruikt worden op grove en zwaar gebouwde koeien.

Viken en Ludico zijn eveneens stieren met veel melk, prima gezondheidscijfers en ronde aAa-codes. Een aparte vermelding verdient Goldfarm. Hij heeft z’n eerste (zeer fraaie) dochters in Nederland aan de melk, maar nog net te weinig om hier een index te krijgen. In Italië voegt hij 800 dochters aan zijn totaal toe. Zijn melk stijgt 150 liter, met daarbij +0.20 eiwit met extreem goed exterieur, waaronder maar liefst 5.94 voor benen. Z’n prima secundaire kenmerken, geschiktheid voor pinken en vlotte melkbaarheid maken het plaatje compleet.


 

AFTERCROSS

Als reactie op de gevolgen van jarenlang éénzijdig fokbeleid bij Holsteins zijn veel veehouders de afgelopen jaren begonnen met inkruisen met andere rassen. Verschillende veehouders schakelen momenteel, al dan niet voortijdig, weer over op Holsteins. Om u hierbij optimaal van dienst te kunnen zijn, middels maatwerk te leveren bij de paringen, hebben wij hiervoor een programma ontwikkeld: Aftercross. Dit is een afgeleide van ons Veecom Optimate. Momenteel zijn we e.e.a. aan het afronden en we zullen u binnenkort, o.a. via deze site, volledig op de hoogte brengen.


REISVERSLAG VOORJAAR 2015

Onlangs zijn we met het voltallige Veecom team weer op dochtertour naar Italië geweest.
Lees al onze bevindingen in het reisverslag


 

MILITO, ZO VADER ZO ZOON

Milito
Milito

Milito is de eerste zoon van Prince die getest werd, en is voorlopig ook meteen de hoogste. Hij stamt uit een diepe Italiaanse koefamilie met aan de basis een 92-punten dochter van Sunnyside Complete.

Met Prince x O-Man x Skywalker heeft hij een stamboom die garant staat voor veel levensduur. Onlangs hebben we in Italië z’n tweedekalfs dochters bekeken, die ons in veel opzichten aan de Princedochters deden denken. Milito’s hebben ook de kwaliteitsuiers en excellente benen en klauwen van de Princen, maar zijn forser ontwikkeld en produceren meer.

Ook qua persis- tentie en laatrijpheid lijkt 'ie op vader Prince; de productiestijging van 1e naar 2e lactatie is aanzienlijk. De hoge producties gaan de Milito’s trouwens prima af, aangezien ze over veel dairy strength beschikken. Daarbij noteert hij ook prima cijfers voor celgetal en dochtervruchtbaarheid, zodat we rustig kunnen stellen dat we met Milito beschikken over een superallround stier van het hoogste niveau. Hij heeft aAa-code 432561, en is tevens zeer geschikt voor gebruik op pinken.

Milito dochter Cesarina   Milito dochter Ester
Milito dochter Cesarina
 

Milito dochter Ester


APRILDRAAI: WYMAN OP WINST

Tijdens deze aprildraai zijn een aantal veranderingen door- gevoerd. Ook heeft de 5-jaarlijkse basisaanpassing plaatsgehad. Hierdoor zijn er wat opmerkelijke verschuivingen geweest.

Wyman
Wyman

Grote winst dit keer was er voor Wyman. Op basis van Nederlandse dochters scoort hij nu ca +200 kg melk met +0.18% eiwit. Met 108 voor uiers en prima gezondheidskenmerken bevestigt hij andermaal z’n status als allrounder. Uiterst merkwaardig daarentegen is z’n score van 99 voor beenwerk. Temeer daar hij voor klauwgezondheid 107 noteert en hij in Italië tot de betere beenverervers behoort. Dit is het directe gevolg van de nieuwe berekeningsmethode voor beenwerk.

Levensduurkoning Prince blijft de nr. 1 met nu maar liefst +756 dagen! Z’n scores voor klauwgezondheid, celgetal, vruchtbaarheid en laatrijpheid zijn fenomenaal. Zijn eerste zonen, Milito en Felino, die afgelopen december hun debuut maakten, houden hun topnotering prima vast.
Mascalese
moest, na 3 jaar, z’n 1e plaats op de ranglijst afstaan, maar blijft enorm hoog voor melk, exterieur en celgetal. Z’n eerste Nederlandse dochters hebben inmiddels afgekalfd.

Ook exterieurtopper Golden Dreams houdt prima stand met nu bijna 800 melkgevende dochters. Naast torenhoge exterieurcijfers noteert hij ook prima secundaire kenmerken; een zeldzame combinatie. Goldfarm voegt wederom een paar 100 dochters toe.Hij vererft hoge gehalten en prima gezondheidscijfers, met wederom een plus voor beenwerk; nu +5.53! Bagolino, Viken en Ludico is een zeer aansprekend trio stieren met alledrie veel melk, super gezondheidskenmerken en een ronde aAa-code.

Van de nieuwe stieren vallen met name Scolari (v. Jeeves) en Planetzonen Mulligan en Mufasa op. Aardig wellicht om hierbij te vermelden is dat Mufasa de Planetbroer van Wyman is.

Zoals u van ons gewend bent gaan we echter eerst in mei dochters van deze stieren bekijken, alvorens eventueel tot import over te gaan.

 

Naar bovenNIEUWE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI NOVIA

FaWi Madiba

Naar boven


 

HISTORISCHE DAG VOOR GIESSEN HOLSTEINS

Zaterdag 13 december 2014 was een historische dag voor Giessen Holsteins met een fantastische dochtergroep van Giessen Struik maakte Theo van Vliet veel indruk als fokker van Giessen Struik en als fokker/eigenaar van alle Giessen Struik dochters in de groep.

Dochtergroep Giessen Struik
 

 

 

Naar boven


 

VEECOM STIEREN MET DOCHTERS IN NEDERLAND

Wyman dochter Pleunie
Prince

Prince Britt*Mtoto*Skywalker 946LVD!

De inmiddels 11 jarige Prince heeft sinds zijn geboorte in september2003 nog nooit zo hoog gestaan in welke land dan ook. Er is geen index systeem geweest die dit heeft voorspeld. Geen hoge verwachtingswaarde of hoge afstammingsindex maar de 1266 dochters in Nederland 98% betrouwbaarheid bewijzen dat Prince de nieuwe nummer 1 is qua levensduur. Met 946 levensduurdagen is dit maar liefst 600 dagen hoger dan voorspelt, ook zijn NVI stijgt in 4 jaar tijd van 106 naar 223.  Prince dochters zijn knetterharde en zeer laatrijpe dieren.
Waar de vaarzen nog een melkvererving van +51 hebben stijgen ze als 2de kalfs door naar +607 kg melk boven het gemiddelde.

Dit zorgt voor een 305 dagen productie van:

1050: Vaarzen 7657kg 4.23%V 3.42 E 324kg V 262kg E
319: 2e kalfs 9274kg 4.19%V 3.44 E 389kg V 319kg E
             

 

Ondanks hun hoogtemaat van 100 worden de benen enorm gewaardeerd 110 benen, 107 beenstand achter en 108 beengebruik, een combinatie die je niet snel ziet omdat hoogte maat en exterieur nog steeds positieve correlatie hebben. Daarnaast hebben ze brede kruizen 109 die ervoor zorgen dat er genoeg ruimte is voor een breed achteruier. Ook zijn de Prince dochters zeer vruchtbaar 106 en hebben zelden last van celgetal 111. De combinatie van deze punten zorgt er in de praktijk voor dat van de 156 dochters 88% begint aan hun 3de lactatie.

Torrer  Oman*Boss Iron*Aaron

Oman zoon Torrer heeft inmiddels 281 dochters aan de melk. In zijn 2de indexdraai zorgde hij voor een stijging van 300 liter melk en met +0.01 vet en +0.13%eiwit is dit een echte gehalte specialist. De 39 ingeschreven dochters zijn met 104 hoogtemaat en 111 voorhand en 110 conditie score echte krachtpatsers en past hij perfect op wat laatrijpen dochters van Mascol, Talent en Lonar. Ook qua secundaire kenmerken verandert er weinig en past hij met 101 dochtervruchtbaarheid en 109 celgetal perfect in de Veecom filosofie.


Deze indexdraai kregen Misis, End-Story en Brandaris hun eerste cijfers op basis van Nederlandse dochters. Misis heeft nu 66 dochters in zijn index en met +736 melk en -0.01 eiwit een zeer goed begin voor deze Oman zoon uit Aaron dochter Ottica. Daarnaast komt zijn melksnelheid iets hoger uit dan verwacht 98 met daarbij een celgetal van 108 en een dochtervruchtbaarheid van 101.


End-story is met +1452 liter een enorme productie vererver en komt uit op 76 KG vet en eiwit. De zeer melkrijke dochters hebben zeer hoge achteruiers 108 en komen op een totaal exterieur van 108, je moet hem je wat beschermen voor rechte benen. Daarnaast scoort hij qua celgetal 104 en dochtervruchtbaarheid 103 hoger dan verwacht.

Brandaris is een Active uit de Goldwyn van John de Vries. Venetië 5 is bekend van de NRM van 2008 waar zij vaarzen kampioen werd. Brandaris is als proefstier ingezet door Veecom  en komt 500 liter boven zijn verwachtingswaarde uit. De gehaltes komen daardoor iets lager uit dan verwacht +0.06 vet en -0.15 eiwit. De 11 ingeschreven vaarzen laten zien dat het een enorme uier specialist is, met 108 uierdiepte en 111 achteruierhoogte komen ze totaal uit op 113 uiers.  De benen hebben iets meer hoek dan gemiddeld net zoals Active de vader van Brandaris vaak is dit een voordeel omdat veel koeien te recht zijn in de benen.

Giessen Struik 245  Exterieur

Struik is een Shottle-zoon die afstamt uit de befaamde Brookvieuw Tony Charity EX97. Via zijn 94 punten Valiant-dochter en een 90 punten Raider komen we uit bij de moeder van Struik. Het is de bekende Charity 504 van Theo van Vliet uit Nieuwlande . Inmiddels zijn er meer dan 200 dochters aan de melk. Het zijn echte exterieur kannonen. De Struik dochters zijn grote open koeien met enorme frames. De open brede kruizen 105 zorgen ervoor dat uiers veel ruimte hebben en met 115 uierdiepte 110 vooruieraanhecting 108 achteruierhoogte is dit duidelijk het visitekaartje van Struik.

Naar boven


DE GEWELDIGE ITALIAANSE DECEMBERDRAAI 2014

Wyman dochter Pleunie
Wyman dochter Pleunie

De decemberdraai heeft voor ons geweldig uitgepakt. De oudere stieren bevestigen wederom en er dienden zich ook een aantal veelbelovende debutanten aan. In Italië behoud Mascalese nog steeds de nummer 1 positie. De Bolton zoon heeft inmiddels al 3de kalfs dochters in zijn index en krijgt in de volgende index draai zijn fokstierdochters erbij. Het jongvee van Mascalese maakt wereldwijd indruk en deze super melkstier met zijn huizenhoge exterieur en celgetal is absoluut een fenomeen.

Het beste nieuws kwam dit keer van Prince; die op basis van nu 9000 dochters doorstoomt naar een top-10 positie in de Italiaanse indexlijst. Op basis van Nederlandse dochters stijgt z’n levensduur- index naar maar liefst 946 dagen!! Daarbij ontpopt hij zich nu al als generatievader; z’n eerste zonen dienen zich al aan in de top van de ranglijst. Milito (mv. O-Man) stijgt deze draai door naar de tweede positie en lijkt in alles op z’n vader.

Halfbroer Felino (mv. Toystory) debuteert meteen op de derde plaats. Hij heeft een allround exterieur- patroon en vererft hoge gehalten. Wyman: De eerste dochters zijn al aan de melk in Nederland maar nog net te weinig voor een productie index. In Italië heeft hij inmiddels 1200 dochters aan de melk en staat op een welverdiende 5de plaats. Ondanks dat hij 200 liter stijgt blijven zijn gehaltes gelijk +0.40% vet en +0.32% eiwit. Daarnaast zakt hij iets in uier van 1.76 naar 1.33 en stijgt in benen van 2.90 naar 3.37. Een goede draai voor deze duurzaamheidspecialist, exterieurtopper en eiwitspecialist in één!

Golden Dreams is met 3.43 voor type, 4.55 voor uiers en 5.05 F&L score nog steeds de ultieme nummer 1 qua exterieur en dat met maar liefst 748 dochters in zijn fokwaarde. Daarnaast zijn de dochters super gezond met 110 celgetal en 107 dochtervruchtbaarheid en stijgt hij in melk. Goldfarm verdubbelt in Italië zijn dochters met geweldig nieuws. Zijn benen score ging met zijn fokstierdochters van 2.59 naar 4.55! Dit is voor Veecom een bevestiging van wat we zagen in Italië. We hadden toen de keuze tussen 3 volle broers Goldfarm, Spalleti en Slepp en kozen na het zien van vaarzen, tweede en derde kalfs koeien toch voor Goldfarm. Het bevestigt dat dochters kijken belangrijk blijft.

Bagolino: Jeeves x Stormatic x Patron 156324. De Jeeves zoon doet er nog een schepje boven op. Hij stijgt van 2.35 F&L score naar 3.43. Wat betekent dat hij in de omrekening van 106 naar 109 gaat en totaal 2 punten exterieur stijgt naar 114! Ook stijgt hij 2 punten in melksnelheid en behoudt zijn hij productie kenmerken +912 kg melk met +0.04% eiwit. Shottlezoon Parocas verbetert zich eveneens; voor melk, benen alsook duurzaamheid noteert hij (nog) hogere cijfers. Torrer kent ook een prima draai. Met z’n positieve scores voor gehalten, celgetal en vruchtbaarheid toont hij zich zeer allround. De dochters van Viken blijken heel persistent; hij verbetert zich wederom voor kilogrammen melk. Een zeer interessante debutant is Ludico (aAa 516), hij beschikt over een gedegen afstamming met Laudan x Iron x Skywalker en vererft heel veel melk met een prima celgetal.


AQUILA JEEVES BAGOLINO aAa 156324

JEEVES X STORMATIC X PATRON

Wyman dochter Pleunie
Bagolino

Jeeves-zoon Bagolino stamt rechtstreeks uit het hart van de Aquilafokkerij. Via z’n Stormatic-moeder en Patron-grootmoeder komen we daarna meteen uit bij de gerenommeerde fokkoe
Aquila Cleitus Vanessa. Zij is weer afkomstig uit de stammoeder van de familie, Neil-dochter Hilite.

Deze koefamilie leverde vele topdieren, maar we kennen haar met name van Blackstar-zoon Benson. Dit najaar zagen we de eerste dochters van Bagolino. We gaan in het voorjaar weer dochters bekijken om een nog beter oordeel te kunnen geven maar de eerste indruk was wel erg goed.

Het eerste wat opviel aan de Bagolino dochters was kwaliteit. Kwaliteit in botstructuur, kwaliteit in het vel, kwaliteit in de fantastische uiers. De Bagolino dochters zijn middel groot, hebben een fraaie ribpartij en een sterke bovenbouw met brede en geweldig goed geconstrueerde kruizen. De uiers waren rondom best, waarbij met name de vooruier-aanhechting opviel.
De benen waren een fractie krommer dan gemiddeld qua stand, en waren voorzien van voldoende bot van goede kwaliteit. De stap was vlot te noemen. Bagolino geeft uitgebalanceerde koeien waarbij er sprake is van een evenwichtige verdeling van kwaliteiten over de eerste 3 codes (156). Hij is een topper voor levensduur en scoort positief voor alle gezondheidskenmerken. Bagolino is niet geschikt voor pinken.

Bagolino dochter Ruspa   Bagolino dochter Rita
Bagolino dochter Ruspa
 

Bagolino dochter Rita

 


ZIAL PLANET VIKEN aAa 516432 PLANET x TITANIC x RUDOLPH

Met Zial Planet Viken hebben we er weer een échte 5-stier bij in ons pakket. Hij stamt uit een diepe succesvolle Italiaanse koefamilie, waarbij zowel moeder, grootmoeder alsook overgrootmoeder met excellent zijn ingeschreven.

Met Planet x Titanic x Rudolph x Mtoto x Skywalker beschikt Viken over een zeer gedegen, outcross afstamming, waardoor hij breed inzetbaar is.

Tijdens de afgelopen voorjaarsreis zagen we een groep dochters, en werden we zeer enthousiast over deze hardwerkende balanskoeien. Ze waren middelgroot, enorm breed en hadden zeer ruime middenhanden. De kruizen waren goed gevormd met de draaiers doorgaans centraal geplaatst. De vierkante uiers waren enorm breed, voorzien van een goede ophangband en een gewenste speenplaatsing. De benen waren veel beter dan wat het papier aangeeft. De stand was iets krommer van opzij gezien, terwijl de stap opvallend vlot was. De klauwen waren soms wat laag.

Viken-dochters hebben een sterke drang om melk te geven, en door hun enorme vreetvermogen kunnen ze de hoge producties prima aan. Ze weten hun conditie dan ook prima op peil te houden getuige de conditiescore van maar liefst 112!

Met hun vlotte stap, assertieve karakter en ideale speenplaatsing zijn de Vikens zeer geschikt voor robotbedrijven. Viken scoort erg goed voor levensduur, celgetal en dochtervruchtbaarheid.    

 

Viken   Viken dochter BArusi
Viken
 

Viken dochter BarusiVEECOM STIEREN VOOR ÉCHTE LEVENSDUUR

Prince: levensduurtopper
Prince: levensduurtopper

Al ver voordat duurzaamheid en fitness in de mode
raakten, Richtte Veecom zich al op levensproductie
en secundaire kenmerken. Veecom heeft deze visie al
meer dan 20 jaar deze visie en wijkt hier niet van af.

Veecom-stieren zijn zelden aanvoerders van de NVI-lijst,
toch zeggen aanhoudingscijfers en onze vaste klanten het tegenovergestelde. Mtoto, Ford, Boss Iron en Skywalker
scoren ver boven het gemiddelde van Nederland als het
gaat om de werkelijke aantallen dochters die nog op het
bedrijf zijn na 5 lactaties. Active, Ralstorm, Fibrax en
Prince zijn bezig dit te evenaren en kunnen de volgende duurzaamheidstoppers worden.

Maar geduld is een must in de fokkerij; als er
zesdekalfsdochters zijn uit de fokperiode kun je pas
conclusies trekken.

Zoals u in de tabel kunt zien, komt de levensduurindex (LVD)
niet overeen met de praktische aanhoudingspercentages.

Heb dus geduld, leer van het verleden en maak daar slim gebruik van, want u als veehouder hebt niet zozeer belang bij genetische snelheid, maar meer bij betrouwbare cijfers uit gerealiseerde prestaties/aanhoudingspercentages.

 

Knipsel veecom.PNG

 


VEECOM PRESENTEERT


UITSLAG ZOMERVERLOTING

1e prijs : Reis naar Italië: Mts.Wolbers, Oelmersweg, Elp

Mts. Wolbers wint de reis voor 2 personen naar Italie in oktober, vliegreis, hotel, internationale receptie Semenzoo, Italiaanse Nationale show in Cremona.

2e prijs
  10 doses Mascalese   Mts. Raap Kloosterman, Damwoude
3e prijs
  10 doses Wyman   J.R. en A.W. Brinkman, Amen
4e prijs
  10 doses Golden Dreams   J.H.M de Groot, Ter Aar
5e prijs
  10 doses Torrer   Mts. v. Iersel, Nederweert
6e prijs
  10 doses Prince   Mts. Bakker, Boazum
7e prijs
  10 doses Fez   Mvh. Ritsema, Appingedam
8e prijs
  10 doses Berico   Mts. Gerbrandy, Nyland
9e prijs
  10 doses Disclosure   Omra BV, Nederweert
10e prijs
  10 doses Danubio   G. v.d. Streek, Broek
       

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

 


WYMAN, EEN WERELDSTIER VOOR EIWIT EN EXTERIEUR

aAa 132546 Goldwyn x O-Man x Jocko

Wyman dochter Pleunie
Wyman dochter Pleunie,
Mts. Platje-Versloot, Veenhuizen
Foto's: Alger Meekma

Wyman is al jaren lang de nr. 1 of 2 in Italië en al jaren de beste omgerekende Italiaanse stier in Nederland.

Wyman blijft, ook nu de fokstier dochters aan de melk zijn, op alle fronten op een hoog niveau. De specialiteit van Wyman is het eiwit % nu +0.33%. in Italië (+0.22 in Nederland) en is in de fokperiode zelfs hoger dan in de proefperiode.
Wyman behoudt zijn hoge exterieurscore en zijn uitstekende scores voor celgetal en vruchtbaarheid. De fokwaarde voor melk blijft ook steeds op hetzelfde niveau maar de kleine schommelingen kunnen de totaal index wel eens een fractie doen wijzigen.
De eerste vaarzen zijn in Nederland aan de melk en bijgaande
foto is een goede indicatie van het uitstekende niveau van de Nederlandse Wyman dochters.

 

  Uier van Wyman dochter
Wyman dochter Pleunie
 

Wyman dochter Pleunie

 

GOEDE INDRUK NEEMT TOE NA MEERDERE LACTATIES

De kalveren worden erg gemakkelijk geboren (Wyman heeft 112 voor geboortegemak) en daardoor zijn de kalveren in het begin qua ontwikkeling onder gemiddeld. Deze achterstand halen ze binnen een jaar in en als de Wyman vaarzen aan de melk komen zijn het goed ontwikkelde jeugdige vaarzen met hele beste uiers en harde, droge benen.
In Italië hebben we gezien dat de laatrijpheid ervoor zorgt dat Wyman koeien geeft die ons ieder jaar meer imponeren naarmate het aantal lactaties toeneemt.
Veecom maakt 2 keer per jaar een dochtertour in Italië om een goed beeld te krijgen van de stieren. Dit is belangrijk om te beoordelen hoe de dochters van een stier zich ontwikkelen in
de volgende lactatie en het is met name belangrijk om te weten hoe je stieren optimaal kunt gebruiken.

Van alle door Veecom geïmporteerde stieren zijn de dochters altijd eerst beoordeeld.

  Wyman dochter M107
Wyman dochter M107 in haar vierde lactatie  

Wyman dochter M107 in haar vierde lactatie

 


 

AUGUSTUSDRAAI BRENGT VEEL GOED NIEUWS

Mascalese dochter Padania

Mascalese dochter Padania

Van het positieve nieuws omtrent Prince hadden we u al op de hoogte gebracht; ook vanuit Italië is er het nodige te melden.

Boltonzoon Mascalese
blijft lijstaanvoerder, en weet z’n torenhoge cijfers met 3e kalfsdochters zelfs nog te verbeteren. De combinatie van productie en exterieur op dit niveau is zeldzaam. Allrounder Wyman heeft nu voor het eerst fokstierdochterinformatie in z’n index verwerkt, en weet z’n cijfers prima op peil te houden. Z’n eiwitindex is met +0,33 hoger dan ooit tevoren.
Het exterieur van Golden Dreams blijft, nu met 700 dochters, op een waanzinnig hoog niveau. Ook voor gezondheidskenmerken is hij een topper.
Goldfarm stijgt deze draai licht; deze specialist in gehalten, exterieur en gezondheid biedt het complete pakket. Shottlezoon Parocas blijft de hoogste Italiaanse stier met 99% betrouwbaarheid. Hij vererft veel melk, rondom best exterieur en super celgetal.

Torrer
levert wat in qua melk, hetgeen te verwachten was, omdat z’n proefstierdochters ook rustig begonnen en latere lactaties sterk verbeterden. Torrer heeft nu Nederlandse cijfers en komt uit op +0,22% eiwit. Met 107 celgetal, 102 vruchtbaarheid en 105 totaal exterieur toont hij zich een alleskunner. Een mooie plus in de melk deze draai voor Viken. Deze Planetzoon geeft no-nonsense koeien die makkelijk veel melk produceren gezien de conditiescore van liefst 112! Deze draai leverde ook een aantal veelbelovende nieuwkomers op, zoals Milito (aAa 432, Prince x O-Man x Skywalker). Meest opvallende debutant is Aquila Jeeves Bagolino (aAa 156, Jeeves x Stormatic x Patron). Hij is afkomstig van het bekende Aquilafokbedrijf en stamt uit de familie van Cleitus Vanessa. Deze succesvolle fokstam leverde al de zeer gewaardeerde Blackstarzoon Benson.

 


NUMMER 1 EIWIT BIJ ROODBONT

Paulus Potter: 561432 Baggerpoot x Marty

Paulus Potter Beatrix 127

Beatrix 127 v. Veecom Paulus Potter
2.00 305 6411 kg M 5.74%V 4.16%E
3.04 315 7867 kg M 5.80%V 4.27%E

5 Jaar geleden ging ons project van start, het testen van jonge stieren die schaarse en/of uitzonderlijke kenmerken toevoegen aan de Holstein populatie. De eerste stier werd Paulus Potter omdat het een geweldige jonge kwaliteitsstier was met aAa 561 uit een extreem goede moeder.

Een stier testen van een eigenstier uit een totaal onbekende familie, wie durft dat? De moederlijn van Paulus Potter wordt gevormd door de stamkoe Beatrix 39 familie van Theo Spruit. Beatrix 39 gaf in 4559 dagen 116.657 kg melk met 5.40 vet en 4.27 eiwit. De moeder van Paulus Potter is de Martydochter Beatrix 69. Als tien jarige gaf ze in 305 dagen 12733 kg met
5.46 vet en 4.16 eiwit. 

Het verhaal achter de stier sprak ons erg aan, de vraag was alleen of het hoge eiwit ook tot uiting zou komen bij andere veehouders.

De eerste cijfers van Paulus potter

Vanwege het feit dat Paulus Potter een eigenstier was uit een Martydochter waren de verwachtingswaarden erg laag en blijft de basis fokwaarde laag. De eerste geluiden van de veehouders waren al zeer positief en komen nu ook tot uiting in de  cijfers. Met +0.47 eiwit is Veecom Paulus Potter de nieuwe nummer 1 eiwit. Daarnaast gaat zijn celgetal van een verwachtingswaarde 92 (vanwege eigenstier Baggerpoot) naar 99. De ideale dochters voor Paulus Potter krijg je door ze te paren met grote extreme krachtkoeien die genetische veel melkaanleg hebben en open kruizen hebben, maar souplesse voor een ideale ligboxstal koe missen.

Wij zijn erg nieuwsgierig of de eerste positieve geluiden en cijfers met grotere aantallen dochters nog beter uit de verf komen. Wij nodigen u uit ons te voorzien van informatie over uw ervaringen met Paulus Potter.

Melkvee Magazine besteedde reeds enige aandacht aan Paulus Potter (tekst Anne Hiemstra)
De stier werd gefokt door Theo Spruit uit Zegveld, die bekendheid verwierf door de Koeverkiezing. Spruit fokte decennia lang op eiwit en ging in de fokkerij volstrekt zijn eigen gang. Paulus Potter is met de afstamming Baggerpoot x Marty dan ook outcross te noemen en realiseert een eerste productie index van -1197 kg melk met +0.69% vet en +0.47% eiwit. Exterieur cijfers zijn er nog niet.NEW FARM BRITT PRINCE: BRITT (RUDOLPH x NICK) * MTOTO x SKYWALKER

New Farm Britt Prince

Prince, een klassieker voor een actieprijs

Prince heeft inmiddels al 3de kalfs koeien in Nederland en blijft zich maar verbeteren qua cijfers. Ondanks het feit dat de Prince dochters iets langzamer melken dan het optimum en als vaars starten met een gemiddelde productie, is dit geen reden tot afvoer voor de veehouders. Van alle Prince dochters begint maar liefst 88%!! aan hun derde lijst. Dit resulteert in een Top 5 notering qua levensduurdagen met maar liefst 842 dagen. Ook scoort deze outcross pinkenstier +400 melk, 108 voor uiergezondheid, 104 voor dochtervruchtbaarheid en met 110 benen.

Prince behoort wereldwijd tot het uiterst selecte gezelschap stieren die op basis van 99% betrouwbaarheid boven de 800 levensduur dagen scoort en daarbij zowel voor celgetal als dochtervruchtbaarheid een royale plus scoort.

Als klap op de vuurpijl heeft Prince een outcross bloedvoering en is het sperma nog beschikbaar!

Benut deze klassieker voor de unieke actieprijs:

Prijs Prince = € 23,50
Actie 25+6 = € 18,95
Actie 50+15 = € 18,07

Prijzen per dosis

Prince dochters
7 Prince dochters bij Gijsbers in Afferden, 305 dagen 10627 liter V:3.97 E:3.49 114LW 38 celgetal

Naar boven


 


VIERDE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI MADIBA

FaWi Madiba

Naar boven

 


GOLDEN DREAMS: DREAM ON

Golden Dreams
Golden Dreams

In de afgelopen periode heeft Golden Dreams z’n reputatie als kampioenenmaker meer dan bevestigd. Er werden diverse keuringssuccessen behaald met als hoogtepunt het reserve- kampioenschap jonge koeien van dochter Regina op de
Nationale Show in Cremona.

Inmiddels heeft Golden Dreams 2e kalfsdochters aan de melk waarvan we er tijdens afgelopen voorjaarsreis een fors aantal hebben bekeken. Tijdens deze trip waren we getuige van de enorme progressie van vaars naar 2e kalfskoeien. Dit komt eveneens naar voren in z’n productieindex.

In de 1e lactatie was z’n melkindex -307 kg, met 2e kalfsdochters noteert hij maar liefst +465 kg! Golden Dreams geeft koeien van het allerhoogste kwaliteitsniveau. Prima ontwikkeling, veel type, opren rib en daarnaast voldoende kracht typeren z’n dochters. De kruizen zijn breed en licht hellend. De Golden Dreams dochters bewegen gemakkelijk op de beste droge benen met prima klauwen. De uiers zijn op alle onderdelen van een uitzonderlijk niveau. Voor totaal exterieur scoort Golden Dreams omgerekend dan ook 118, met maar liefst 120 voor uier. Voeg daarbij de prima gezondheidskenmerken; 110 celgetal en 106 dochtervruchtbaarheid, en we kunnen gerust stellen dat Golden Dreams cijfers heeft om van te dromen…

Naar boven

Dochter Renata   Dochter Castaldo
Golden Dreams Renata  

Golden Dreams Castaldo

Naar boven


REISVERSLAG VOORJAAR 2014

Onlangs zijn we met het voltallige Veecom team weer op dochtertour naar Italië geweest.
Lees al onze bevindingen in het reisverslag

Naar boven


PAROCAS: FANTASTISCHE SECOND-CROP!

Parocas
Parocas

Parocas is een Shottlezoon uit een Brittmoeder die we al weer geruime tijd in ons pakket hebben. In veel landen komen nu z’n fokstierdochters aan de melk.

Tijdens onze voorjaarsreis naar Italië hebben we een groot aantal  dochters bekeken. We waren zeer onder de indruk van het kwaliteitsniveau van de Parocasdochters. Het zijn goed ontwikkelde, doch uitgebalanceerde koeien, met veel power,
die daarnaast ook veel ras laten zien.

Ze tonen een mooie open ribpartij en een sterke bovenbouw.
Het beenwerk is fantastisch; harde, droge benen, super botkwaliteit en een perfecte stand. De uiers zijn eveneens van een hoog niveau. Hoge, brede achteruiers, sterke vooruiers, prima speenplaatsing en een super uierkwaliteit.  

Parocas is een echte melkstier die kracht en melktype en kwaliteit en balans combineert op een zeer hoog niveau. Hij combineert prima met dochters van Kian, Big Winner en Paulus Potter. 

Achttal Parocas dochters

Achttal Parocasdochters op Idevra, Italië

Naar boven


 

FEZ: HET ALTERNATIEF VOOR INKRUISEN

Fez
Fez

Fez (aAa 513642) is een zoon van Ford uit de bekende stamkoe Meridiana Yoga EX-90. Deze Skywalker-dochter heeft reeds meer dan 100.000 kg melk geproduceerd met hoge gehalten.
Daarbij heeft ze een omvangrijke (klein-)dochterschare met
prima prestaties. Kenmerkend voor de familie zijn de goede persistentie, gehalten en vruchtbaarheid, hetgeen bij Fez ook duidelijk naar voren komt.

Echte balanskoeien

Van Fez hebben we in Italië reeds 3 keer dochters bekeken, welke keer op keer een prima indruk op ons maakten. Fez-dochters zijn echte balanskoeien met iets bovengemiddelde hoogtematen. De voorhanden zijn diep, maar vooral breed, waardoor ze stabiel aandoen.
De middenhand is zeer ruim door een rond gevormde ribpartij. De bovenbouw is, zonder uitzondering, krachtig.
Het sterkste onderdeel van de Fez-dochters is het kruis; breed, lang en een optimale helling. De draaiers zijn meestal centraal geplaatst.

De uiers zijn correct, de achteruiers breed en niet altijd even hoog aangehecht. Fez is evenwel geen uierspecialist, al lijken ze zeer geschikt voor robotmelkingen. De uierkwaliteit is goed. Het beenwerk is prima; qua stand iets krommer dan gemiddeld van zijaanzicht, en parallel van achteren. De benen staan goed onder het lichaam. De botkwaliteit is prima en de stap bijzonder vlot. Een enkele dochter heeft iets lage klauwen. Fez-dochters zijn echte ruwvoerverwerkers die hun lichaamsconditie prima op peil weten te houden.

Fez is een stier die echte ‘vier-minuten-koeien’ zal geven, die makkelijk te managen zijn. Hij is, voor veehouders
die overwegen te gaan inkruisen, een prima alternatief. Fez is niet geschikt voor gebruik op pinken.

Fez dochter Paccioni   Fez dochter Cremaschini
Fez dochter Paccioni  

Fez dochter Cremaschini

Naar boven


 

DERDE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FaWi Mr.White

 

FaWi Mr. White
   

 

Naar boven


ZWART EN ROODBONT KALF VOOR DRIEKLEURIGE MOEDER

De Royalist dochter Trienet van de Mts. Fransen Ter Veer in Den Ham Groningen is een bijzondere verschijning. Haar prachtige driekleurige vel is uniek. Trienet tovert samen met Veecom Paulus Potter een tweeling uit de hoge hoed waarvan de één zwart en de ander roodbont is een schilderachtig geheel vindt u niet?

Royalist dochter Trienet
   

 


EERSTE PRIJS PAULUS POTTER ACTIE UITGEREIKT AAN FAMILIE BOERKAMP

Verleden jaar hebben wij een fotowedstrijd gehouden wie het mooiste Paulus Potter kalf heeft. De eerste prijs ging naar de familie Boerkamp in Olst. Irene de Boer, studente aan de kunstacademie Minerva in Groningen heeft van dit 'mooiste Paulus Potter kallf' een schilderij gemaakt, dat onlangs is aangeboden aan de fam. Boerkamp. Vooral de zoon des huizes vond het schilderij prachtig en moest even voelen of ‘tie wel of niet  echt was!

Prijsuitreiking Potter actie   Prijsuitreiking Potter actie
Zoon Boerkamp inspecteert het schilderij  

Even voelen of 'ie echt is

Naar boven


VEECOM PRESENTEERT:

Disclosure


 

MINCIO IN DE PLUS

Mincio
Mincio

Alweer geruime tijd geleden verscheen Bertaiola Mincio aan het front. Hij weet zich sindsdien prima te handhaven in de
Italiaanse top 10; sterker nog: hij weet z’n reeds torenhoge cijfers zo nu en dan zelfs nog wat te verbeteren. De combinatie Bolton x Iron x Mtoto is al even uniek als succesvol gebleken. Mincio stamt uit een fantastische koefamilie boordevol kwaliteitskoeien, en ook dit keer valt de appel niet ver van de boom.

Onverminderde kwaliteit

Mincio blijkt de kwaliteit uit z’n moederlijn onverminderd
door te geven aan z’n dochters, zo constateerden we
tijdens meerdere dochterinspecties. In Italië zijn z’n dochters nu in de derde lactatie, en ze wisten hun al hoge kwaliteitsniveau nog weer eens op te schroeven.

Mincio’s zijn middelgrote koeien met beste benen en prima klauwen, echter hun sterkste onderdeel zijn zondermeer de uiers; op alle onderdelen zijn die van een uitzonderlijk niveau. Omgerekend naar Nederland scoort hij dan ook maar liefst 120 voor uiers. Kortom: Mincio, voor laatrijpe kwaliteitskoeien met veel levensduur.

Mincio dochter Valle Mincio 83   Mincio dochter Artista
Mincio dochter Valle Mincio 83  

Mincio dochter Artista

Naar boven


 

VEECOM PRESENTEERT:

Regent

Naar boven


DE TOP 2000

Prince
Prince, al jaren de nummer 1

De top 2000 is al jaren een begrip bij muziekliefhebbers.
De 2000 meest populaire hits in een lijst die samengesteld word door de luisteraar en op Radio 2 wordt gedraaid aan het einde van ieder jaar.

Stieren zijn  soms ook net hits, als je ze (de naam) maar vaak genoeg hoort gaat iedereen ze vanzelf goed vinden  en word er gekocht. Maar een hit die erg snel in de markt gezet word en bijna kapot word gedraaid gaat na een tijdje vervelen.
En voor je het weet heb je een eendagsvlieg. Je hebt ook van die plaatjes die eerst een paar keer moet horen, maar dan ook echt blijven hangen. Deze langzame stijgers zijn uiteindelijk vaak de lange blijvers.

Koninklijke nummer 1 in de lijst
Zo staat QUEEN met Bohemian Rhapsody de laatste 13 jaar al 11 keer op nr. 1 en twee keer op 2 terwijl de plaat al is uitgebracht in 1975. Veecom heeft zo zijn eigen koninklijke nummer 1 in “de lijst”  PRINCE.
Bij zijn release was hij een gewone stier maar met een fris geluid, of wel een andere bloedvoering.
Maar langzaamaan begint hij bij iedereen in de smaak te vallen. En is hij dan ook niet voor niets de nummer 1 in outcross, fitness en levensduur. Ook blijkt hij een echte blijver die net als een goede plaat niet gaat vervelen.
Je blijft hem jarenlang met plezier gebruiken en zijn dochters melken. En hiermee laat hij vele Blitze one hit wonders achter zich.

Levensduur 700 dagen
Zo zie ja maar dat twee verschillende werelden  soms opmerkelijk veel met elkaar gemeen hebben. Als je dan ook nog een bedenkt dat Freddie Mercury zich in een ander nummer afvroeg “Who wants to live forever?” en dat onze Prince vandaag de dag 700 dagen levensduur heeft.

Naar boven


PITBULL-DOCHTERS IJZERSTERK

Pitbull
Pitbull

Go-Farm Pitbull RF beschikt met Mr Burns x Mr Sam x Outside
over een zeer alternatieve bloedvoering; in het bijzonder voor
roodbont. Hij stamt uit de zeer succesvolle Pala-familie, die
reeds verschil lende toppers afleverde, zowel mannelijk als vrouwelijk.

Stamkoe is de beroemde Windy-Knoll-View Ultimate Pala EX-94. Zij kent in Rudolph-dochter Promis EX-95 haar beste dochter.
Zij is de moeder van Outside-dochter Pledge (eveneens EX-95), haar dochter is de bekende Go-Farm Playmate; moeder van Pitbull RF.  Onlangs zagen we van hem in Italië een groep dochters. Het waren uniforme, best ontwikkelde sterke vaarzen met veel lengte in het skelet. De voorhand was diep en de middenhand zeer ruim. De bovenbouw was keer op keer sterk, met name de lendenpartij, en de kruizen zeer breed en hellend met correct geplaatste draaiers.

De uiers waren zeer goed, waarbij met name de geweldige achteruiers opvielen; hoog en breed met een prima ophangband. Het handelsmerk van Pitbull is evenwel het beenwerk; z’n totaalscore van 5.40 is van wereldniveau. Hij vererft beenwerk met veel bot van geweldige kwaliteit, super klauwen en een voortreffelijke stap.
De beenstand is daarbij niet recht, in tegenstelling tot wat het papier aangeeft.

Pitbull is dood en daardoor nog beperkt leverbaar.   

 

Pitbull dochter Elita   Pitbull Star Red
Pitbull Elita  

Pitbull Star Red


 

ERVARINGEN NAJAARSREIS

Onlangs hebben we onze najaarsreis naar Italië weer gehad. We hebben prima dochters gezien van Wyman,
Mincio en End-Story. Het zwaartepunt van de reis lag echter op de dochters van de stier Pitbull. Van hem zagen we een groep best ontwikkelde, sterke vaarzen met veel lengte in het skelet en veel diepte in de voorhand.
De bovenbouw was zonder uitzondering sterk, en werd gevolgd door een zeer breed en hellend kruis met centraal geplaatste draaiers.

De uiers waren zeer goed; sterk aangehecht en opvallend beste achteruiers; hoog en breed met een prima ophangband. Pitbull is als beenvererver wereldtop en met een score van 5.40 uitzonderlijk hoog.
Beenwerk met veel bot van geweldige kwaliteit, super klauwen en een voortreffelijke stap. Daarbij was de beenstand, in tegenstelling tot wat het papier aangeeft, niet recht.

Golden Dreams dochter Regina
Golden Dreams-dochter Regina, reservekampioene jonge koeien
 

Golden Dreams dochters maken enorm veel indruk

Tijdens de nationale keuring in Cremona maakten de dochters
van Golden Dreams enorm veel indruk.

Twee van z’n dochters wonnen hun rubriek, waarbij dochter Regina (zie foto) daarbij ook nog eens het reservekampioenschap jonge koeien veroverde.
Voor een stier met alleen nog maar dochters uit de proefperiode aan de melk is dit een buitengewone prestatie.

Golden Dreams bevestigt hiermee z’n uitzonderlijke klasse.

 

Naar boven


VEECOM PRESENTEERT:

Flyer Independent Frik

Naar boven


VEECOM STIEREN PRESTEREN SUPER OP FOKVEEDAG EIBERGEN

Op Zaterdag 28 september werd in Eibergen de jaarlijkse veekeuring gehouden. Met een opvallend goede score voor de Italiaanse Veecom stieren. Van alle ingezonden dieren waren er 3 met een Italiaanse vader. 

Bij zwartbont was dit Scooby-Duu dochter Griet 43 van Mts Kamperman- te Velthuis uit Ruurlo. Zij haalde een verdienstelijke 1B positie in Rubriek 4, 2e 3e kalf dieren.

Bij roodbont waren het  twee dochters van Ralstorm die hoge ogen gooiden. Zo werd de degelijke best geuierde  Ansje 247 van Ordelman uit Gelselaar 1C in rubriek 9, een rubriek goede vaarzen. Maar Ralstorm dochter Marianne 233 van Te Voortwis Cv uit Winterswijk Miste, was deze dag het beste uithangbord voor de Veecom fokkerij.
Zij werd niet alleen eerste in Rubriek 8, met het beste uier van deze rubriek.  Maar werd tijdens de kampioenschapskeuring ook nog eens uitgeroepen tot reserve kampioene vaarzen roodbont.
Veecom feliciteert alle inzenders met de behaalde resultaten.


TWEEDE STIER ONDER FARMERS WISH PROGRAMMA: BATENBURG LARANDO

FaWi Larando flyer


ZAR aAa 516342 ZAPPA X AMARETTO x LADIN
Zar
Stier Zar

Met Zappa x Amaretto x Ladin beschikt Zar over een volstrekt unieke afstamming. Deze stier wordt in samenwerking met
GGI-Holland door ons vermarkt. In de moederlijn van Zar
vinden we verschillende dieren met een hoge levensproductie.

Zar dochters zijn middelgrote no-nonsense koeien met een
ronde rib. Door hun vreetvermogen weten ze hun conditie
goed  op peil te houden. In de correct gevormde kruizen zijn
de draaiers centraal geplaatst.  De Zar-dochters stappen
vlot op de iets rechtere benen, waarbij de klauwen zeer
goed te noemen zijn.

De uiers zijn prima; met name de vooruiers zijn sterk aangehecht, waarbij de speenplaatsing ideaal is en de uierkwaliteit zeer goed. Veehouders roemen de Zar-dochters om, naast hun kwaliteit in uiers en benen, hun assertieve karakter, waardoor ze prima gedijen in grote koppels. Tezamen met de correcte speenplaatsing maakt ze dat tevens zeer geschikt voor robotbedrijven. Met z’n unieke bloedvoering, prima gezondheidskenmerken, pinkenstierstatus en aAa code 516 is Zar ruim inzetbaar. Hij combineert bovendien prima met O-Man-kleindochters. Met meer dan 12.000 melkgevende dochters is Zar zeer betrouwbaar getest, maar niettemin is z’n sperma scherp geprijsd.

Zar dochters
Dochters van Zar  

 


EERSTE STIEREN ONDER FARMERS WISH PROGRAMMA

De eerste twee stieren onder het Farmers Wish Programma zijn beschikbaar:

Batenburg Larando (Lonar x O Man) aAa 561
Pirlo (Jerudo x Alves) aAa 516

Farmers Wish is een samenwerking tussen Veecom en K.I. SAMEN. Het doel is stieren te testen die voldoen aan
deze hedendaagse eisen van de veehouders.
Naar boven


REISVERSLAG VOORJAAR 2013

Afeglopen week zijn we met het voltallige Veecom-team weer op dochtertour naar Italië geweest.
Lees al onze bevindingen in het reisverslag.


GOLDEN DREAMS VOOR DROOMEXTERIEUR

Heavenly Golden Dreams EX-93
Heavenly Golden Dreams EX-93

Heavenly Golden Dreams is de nieuwe exterieurtopper in Italië.
Dit heeft hij niet van een vreemde; de koefamilie achter Golden Dreams kent vele exterieurtoppers en won verschillende
All-American-titels. Z’n moeder is de met 92 punten ingeschreven MD-Delight Durham Atlee. Zij is weer een kleindochter van de succesvolle show- en fokkoe MS Kingstead Chief Adeen EX-94, die op haar beurt weer een volle zus is van de vermaarde showkoe Shoremar S Alicia EX-97.

Golden Dreams geeft dat topexterieur zondermeer door aan z’n dochters getuige z’n torenhoge totaalexterieurscore van 3.84. Daarbij zijn zowel z’n uier- alsook z’n beenvererving van een uitzonderlijk niveau. Voor een stier van zijn kaliber scoort Golden Dreams bovendien bijzonder hoog voor secundaire kenmerken.
Met 111 voor celgetal en 110 voor dochtervruchtbaarheid laat Golden Dreams cijfers zien om van te dromen…
Onlangs werd Golden Dreams zelf ingeschreven met maar liefst 93 punten.
Naar boven

Golden Dreams dochter Regina   Golden Dreams dochter Osasuna
Golden Dreams dochter Regina  

Golden Dreams dochter Osasuna


PRINCE: KONING FITNESS

Stier Prince
Prince

New-Farm Britt Prince is een fenomeen aan het worden.
Deze allrounder pur-sang heeft met Britt x Mtoto x Skywalker een unieke afstamming, die bovendien 100% Italiaans is.
De afgelopen jaren zijn veel veehouders overtuigd geraakt van de kwaliteiten van Prince. Met nu enkele duizenden dochters
uit de fokperiode in meerdere landen aan de melk, bevestigt
hij z’n kwaliteiten meer dan volledig.

Ook hier in Nederland zijn de veehouders vol lof over de middelgrote, bikkelharde kwaliteitsdieren, waarbij met name
het fantastische beenwerk met uitmuntende botkwaliteit geroemd wordt. De Prince-dochters verbeteren zich enorm
van eerste naar volgende lactaties, hetgeen we eerder in
Italië ook al constateerden. Wat daarnaast opvalt zijn de kwaliteitsuiers en extreem lage celgetal-scores. Voor uiergezondheid behoort Prince zondermeer tot de beste stieren van het ras. Ook qua dochtervruchtbaarheid scoort hij buitengewoon goed.

We kunnen dan ook zondermeer stellen dat ook deze Prince gekroond kan worden tot koning; en wel Koning Fitness!

Prince dochter Doroty   Prince dochter Reia
Prince dochter Doroty  

Prince dochter Reia


FARMERS WISH PROGRAMMA

Nieuw project Veecom en KI Samen

Logo Farmers Wish
Het logo van Farmers Wish

Een groeiende groep veehouders in Nederland wenst
meer variatie en melkkracht in de stieren. Het nieuwe programma Farmers Wish voldoet aan die wens.
Het biedt veehouders meer keuzemogelijkheden: gevarieerde bloedlijnen, goed gebouwde stieren, stieren met voldoende brede ronde kenmerken.

Farmers Wish is een samenwerking tussen KI Samen en Veecom. Het doel is stieren te testen die voldoen aan
deze hedendaagse eisen van de veehouders.

Zorg over vernauwing in rundveefokkerij
Veel veehouders maken zich zorgen over de eenzijdige richting waarin de rundveefokkerij zich beweegt. Er is zorg over het gebrek aan variatie in bloedlijnen en er is zorg over het gebrek aan kwaliteit in de jonge generatie stieren.
Met name de kwaliteit van de stieren zelf en het gebrek aan ronde kwaliteiten is zorgwekkend. Vooral de enorme focus van de grote fokkerijorganisaties op de Genomic fokwaarden werkt de verarming versneld in de hand. Het lijkt er steeds meer op dat de vroegere INET fokkerij nu nog sneller wordt uitgevoerd.

Wat veehouders zelf willen
Farmers Wish biedt veehouders in Nederland ook de kans stieren aan te bieden die voldoen aan dat wat veehouders zelf graag zien. Farmers Wish selecteert hieruit stieren uit gedegen boeren koefamilies, stieren met een bovengemiddelde kwaliteit als vaderdier. Bij voorkeur op basis van werkelijk gerealiseerde producties over meerdere lactaties.

Op deze wijze krijgen stieren uit oudere stiermoeders en stieren met afstammingen die voor variatie kunnen zorgen de kans. Niet snelheid is bepalend, maar kwaliteit in de tijd. Dat is in het kort de filosofie achter Farmers Wish.
De initiatiefnemers K.I. Samen en Veecom hopen op deze manier een positieve impuls te geven aan de hedendaagse fokkerij, waarbij de veehouders wens op een unieke manier wordt vormgegeven.

De eerste twee stieren die onder de merknaam Farmers Wish op de markt komen, zijn
Batenburg Larando
(99Lonar x O Man) aAa 561
HBC Pirlo (Jerudo x Alves) aAa 516

Latere info volgt.
Naar boven


VEECOM PRESENTEERT:

OELHORST MICK ALUMINIUM aAa 324

Prince x Active x O-Man x Aaron x Manfred x Patron Allie

Stier Aluminium
Aluminium

Met Prince als vader en Active als moedersvader heeft Aluminium een prachtige afstamming die op het gebied van levensproductie, duurzaamheid en gezondheid veelbelovend is te noemen.
Deze twee topstieren hebben in o.a. Italië en Nederland al vele dochters aan de melk, die uitblinken in produktie, persistentie en degelijkheid en daarbij opvallend goed scoren op alle gezondheidskenmerken.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel veehouders die hun dochters melken, deze stieren opnieuw gaan gebruiken.

De moederlijn van Aluminium voert terug naar de welbekende Neu-Way Patron Allie. Deze zeer sterk fokkende koefamilie leverde al vele toppers; zowel mannelijk als vrouwelijk. Eén van hen is de overgrootmoeder van Aluminium, Rose Alli. Deze machtige Aaron-dochter produceerde 71.189 kg melk met 3.55% eiwit. Haar O-Man dochter Alli 25 reikt nu reeds
tot 63.721 kg melk met maar liefst 3.75 % eiwit.
Overigens komt Patron Allie niet één maar twee keer voor in de stamboom van Aluminium, moedersvader Active heeft tenslotte Patron Allie als grootmoeder, dus we kunnen gerust stellen: Aluminium, een ijzersterk staaltje lijnenteelt!
Naar boven

Meer nieuwsberichten leest u in ons Nieuwsarchief

 

Actuele stieren
Archief stieren
Jonge stieren
Genomic stieren
Gesekst sperma
Beta/kappa caseïne
Farmers Wish
Veecom Optimate
Aftercross
Veecommunicatie
Onze reisverslagen
Nieuws
Contact en Bestel
Links
Fawi Allegro
FaWi Allegro
Dumoulin
Dumoulin
Veecom • Schildwolderdijk 47 • 9626 AP Schildwolde • info@veecom.nl • Telefoon 0598-421729 •